Använd din smartphone som fast telefon: Så fungerar det utan DECT

0
22
nextpit telefonsamtal till fast telefon
© NextPit

Kan du använda din smartphone som en fast telefon? Detta är en giltig fråga eftersom färre och färre fortfarande har en DECT-telefon hemma, men råkar “äga” ett eller flera telefonnummer via sin internetleverantör. Vi kommer att visa dig hur du kan ställa in din smartphone som en fast telefon.

  • Hur du använder din gamla smartphone som säkerhetskamera
  • Använd din gamla smartphone som en dashcam – lagligt och säkert

Varför skulle någon vilja göra det, frågar du? Den mest uppenbara anledningen är att använda ditt fasta nummer på din smartphone. När allt kommer omkring har du redan en schablonmässig samtalsplan för din fasta telefon, men inte för din smartphone. På så sätt kan du chatta i timmar i sträck hemma utan dåligt samvete eller få ihop en galen telefonräkning i slutet av månaden.

Men det finns andra möjligheter att göra det. Du kommer att behöva ett telefonnummer för tjänster som Telegram eller WhatsApp och ändå vägra använda ditt mobilnummer, så vilka andra val har du? Du kan lika gärna “offra” ditt “troligen föräldralösa” fasta nummer i det här fallet, eftersom registreringen normalt fungerar även utan behov av SMS då den läser upp en kod.

Använda din smartphone som en fast telefon: Krav

Det förmodligen största hindret i hela företaget att använda din “smartphone som fast telefon” är routern. Du behöver en DSL-router som stöder VoIP och även en lämplig app för antingen Android- eller iPhone-plattformar. Som du kan se i följande tabell är urvalet tyvärr väldigt litet:

Smartphone som fast telefon: Appar som stöds

Tillverkare Status Android app iPhone app
AVM (FritzBox) Tillgängliga Fritz!AppFon Fritz!AppFon
TP-länk Tillgängliga tpPhone ipPhone

Instruktioner: Konfigurera din smartphone som en fast telefon

Obs: Nuvarande mobiltelefoner stöder inte DECT, så du kan inte registrera dem som en DECT-telefon på din router som en vanlig trådlös telefon och komma igång. Istället måste du lita på din routers tillverkare för att tillhandahålla en motsvarande app. Vi kommer att prata om alternativ senare.

Om du har en router från AVM eller TP-Link är installationen en enkel process. Först måste du ladda ner motsvarande app för din smartphone enligt länkarna ovan. I vårt fall kommer vi att demonstrera hur du använder Fritz!AppFon-appen.

nextpit praktisk als festnetztelefon anleitung 01

Ladda ner appen, välj FritzBox i WLAN, ge behörigheter – och du är klar / © NextPit

Att installera appen tog oss mindre än fem minuter att slutföra processen. Efter nedladdningen behöver du bara följa instruktionerna som visas på displayen. Den enda stötestenen är att Fritz!AppFon kommer att be dig om ett användarnamn och lösenord under installationsprocessen, där du vanligtvis bara har ett lösenord för att logga in på routern.

Lösningen är enkel: Du behöver bara skapa en användare i FritzBoxens webbgränssnitt under System och FritzBox User .

nextpit praktisk als festnetztelefon anleitung pc

När du har skapat ett användarkonto och beviljat lämplig behörighet för samtal är du redo att gå / © NextPit

Efter det är allt annat självförklarande. Du kommer att ha en uppringare i appen och kan ange ett telefonnummer och börja ringa. Om du har rätt behörigheter aktiverade kan du också komma åt din vanliga telefonbok här.

nextpit praktisk als festnetztelefon anleitung 02

Att prata med mig själv: Jag kan ringa mig själv från min fasta telefon (vänster) på min mobil (mitten), göra det från en enda enhet. Framtiden är nu! / © NextPit

Beroende på router och app du använder finns det ett antal inställningar att notera. Idag upptäckte jag till exempel att min internetplan innehåller tre fasta nummer, mellan vilka jag kan rotera. Dessutom erbjuder Fritz!AppFon en telefonsvarare och anonyma samtalsfunktioner.

nextpit praktisk als festnetztelefon anleitung 03

Beroende på hårdvara och app har du olika alternativ (vänster, mitten). Vad som är bra för iOS: Samtal som görs via fast telefon kommer också att visas i samtalshistoriken under “Senaste” (höger) / © NextPit

Alternativ: Smartphone via SIP som fast telefon

Det finns en alternativ och mycket mer komplex metod för att använda din smartphone som en fast telefon. Du kan också ‘transportera’ den fasta telefonen till din smartphone via SIP. Ansträngningen som krävs är större, men du kan använda ditt fasta nummer när du är på resande fot och teoretiskt även när du är utomlands. Är du intresserad av detta ämne? I så fall ser vi fram emot din feedback i kommentarerna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here