Så här åtgärdar du när du inte kan höra ringsignalen på en Android-enhet

0
24

Om du äger en Android-enhet och du inte kan höra telefonens ringsignal är du inte ensam. Det kan vara frustrerande när du missar viktiga samtal bara för att din telefon inte ringer eller gör något ljud. Det finns flera anledningar till att detta problem uppstår, från enkla inställningsproblem till hårdvaruproblem.

Så här åtgärdar du när du inte kan höra ringsignalen på en Android-enhet

Den här artikeln går igenom några vanliga orsaker till att du inte kan höra din Android-ringsignal och ger dig några felsökningstips som hjälper dig att få din telefon att ringa igen.

Möjliga orsaker till ohörbarhet av ringsignaler

Hörbarhetsproblem för ringsignaler har en mängd olika orsaker, och var och en kräver en unik lösning. Låt oss titta på var och en av dem.

Volyminställningar för låga

Ibland kan orsaken till att ringsignalen inte hörs vara så enkel som att volymen är inställd för lågt eller avstängd. Detta är ett vanligt misstag som människor gör, och det kan enkelt fixas genom att justera volyminställningarna på din telefon.

Det är också värt att notera att vissa telefoner har separata volymkontroller för olika typer av ljud, som aviseringar och ringsignaler. Om volymen för en av dessa typer av ljud sänks kan det resultera i att ringsignalen inte kan höras medan andra ljud fortfarande hörs.

Kontrollera telefonens volyminställningar regelbundet och se till att de är inställda på lämplig nivå. Du bör också vara bekant med de olika typerna av volymkontroller på din telefon och hur du justerar dem. Genom att ta dessa enkla steg kan du säkerställa att du aldrig missar ett viktigt samtalsmeddelande igen.

Så här kontrollerar du volyminställningarna på Android-enheter:

 1. Gå till Inställningar.”
 2. Välj “Ljud och vibration.”
 3. Dra reglaget åt höger för att öka volymen.

Tyst läge aktiverat

Tyst läge låter dig stänga av telefonens ringsignal och andra ljud, som aviseringar och larm. Den här funktionen är särskilt användbar om du vill undvika störningar när du är på semester eller kopplar av hemma. Men om du glömmer att stänga av det tysta läget när du återgår till din vanliga rutin kan du missa viktiga samtal och meddelanden eftersom du inte hör din ringsignal.

När din telefon är i tyst läge vibrerar den vanligtvis istället för att ringa när det kommer ett inkommande samtal eller meddelande. Men om vibrationsinställningen också är avstängd kommer du inte att få någon indikation på att någon ringer eller skickar meddelanden.

För att åtgärda problemet med hörbarhet för ringsignaler som orsakas av tyst läge kan du helt enkelt inaktivera funktionen via telefonens inställningar. Det är också en bra idé att kontrollera dina aviseringsinställningar för att säkerställa att du får varningar för inkommande samtal eller meddelanden, även när telefonen är i tyst läge.

Följ stegen nedan för att stänga av det tysta läget på Android-enheter:

 1. Öppna Inställningar.”
 2. Välj “Ljud och vibration.”
 3. Tryck på “Ljud”.
 4. Välj “vanlig”.

Så om du upplever att ringsignalen inte kan höras är det värt att kontrollera om din telefon är i tyst läge innan du vidtar ytterligare åtgärder.

Stör ej-läget är på

När Stör ej-läget (DND) är aktiverat kommer telefonen inte att ringa eller vibrera, och skärmen tänds inte när du tar emot inkommande samtal eller meddelanden. För att kontrollera om DND-läget orsakar ohörbarheten av din ringsignal och åtgärda problemet kan du göra följande steg:

 1. Gå till Inställningar.”
 2. Tryck på “Ljud och vibration”.
 3. Välj “Ljud”.
 4. Stäng av DND-läget om det är på och välj “Vanligt”.

Du kan också behöva kontrollera schemaläggningsfunktionen. Om den är på kan DND-läget aktiveras automatiskt vid en schemalagd tidpunkt.

Telefonen parad med Bluetooth-enhet

När din telefon är ihopparad med en Bluetooth-enhet, till exempel ett headset, och du inte har den på dig, kommer du inte att kunna höra telefonens ringsignal. Inaktivera Bluetooth-parning när du inte använder ditt headset. Så här gör du det på din Android-enhet:

 1. Öppna Snabbinställningar genom att svepa nedåt längst upp på skärmen.
 2. Tryck på Bluetooth-ikonen för att inaktivera den.

Felaktig ringsignalfil

Om du använder ett ljud från en tredje part och filen är felaktig kan det leda till att ringsignalen inte kan höras. Om det händer, försök att byta till en standardringsignal eller välj en tillgänglig i telefonens bibliotek. För att göra detta, följ stegen nedan:

 1. Öppna “Inställningar”.
 2. Tryck på “Ljud och vibration.”
 3. Välj “Ringtone” eller “Telefons ringsignal”.
 4. Välj en av de tillgängliga ringsignalerna genom att trycka på den.

Igensatt högtalarport

En ringsignal eller annat ljud som spelas upp via en smartphones högtalare kan bli ohörbart på grund av en igensatt högtalarport. Detta kan inträffa när smuts, damm eller skräp fastnar i de små öppningarna i högtalarporten, vilket hindrar ljudet från att komma ut. Som ett resultat kan volymen bli betydligt lägre än förväntat.

För att åtgärda problemet kan du försöka rengöra högtalarporten försiktigt med en bomullstuss eller en mjuk borste. Var försiktig så att du inte trycker in smutsen längre in i högtalaren eller skadar högtalarporten under rengöring. Alternativt kan du använda tryckluft för att blåsa bort smuts eller skräp från högtalarporten.

Om problemet kvarstår, är det lämpligt att kontakta en professionell tekniker eller ta din enhet till ett auktoriserat servicecenter för reparation eller utbyte.

Malware-infektion

Ett sätt att skadlig programvara kan påverka telefonens ljud är genom att ändra dess systemfiler eller inställningar, inklusive de som är relaterade till ljud. Det kan leda till att en ringsignal blir ohörbar. Skadlig programvara kan också direkt störa ljudutgången genom att stänga av eller tysta den.

Skadlig programvara kan infektera din telefon från olika källor, till exempel nedladdade appar från overifierade källor, misstänkta länkar eller e-postbilagor från okända avsändare. För att lösa det här problemet kan du prova att köra en skadlig skadlig kod på din telefon med hjälp av ett pålitligt antivirusprogram.

Du bör också uppdatera telefonens operativsystem och annan programvara regelbundet för att säkerställa att eventuella sårbarheter korrigeras och din enhet förblir skyddad mot skadlig programvara. Och var alltid försiktig när du laddar ner appar eller klickar på länkar för att undvika skadlig programvara.

Programvaruproblem

Programvaruproblem kan påverka telefonens ljud, som att göra ringsignalen ohörbar. Dessa problem kan uppstå på grund av buggar, fel, föråldrad programvara eller konflikt mellan olika programvaruappar som körs på din enhet.

För att åtgärda programvarurelaterade problem kan du prova flera lösningar:

 • Starta om telefonen. Detta kan ofta lösa mindre mjukvarufel.
 • Uppdatera enhetens programvara. Det är viktigt att uppdatera operativsystemet och alla andra relevanta appar till den senaste tillgängliga versionen.
 • Rensa cachen för de appar som orsakar problem med ljudutgången.
 • Utför en fabriksåterställning. Det kommer att radera all data och återställa enheten till dess standardinställningar. Se till att säkerhetskopiera dina data innan du utför en fabriksåterställning.

Hårdvaruproblem

Hårdvaruproblem, såsom fysisk skada på enheten, slitage på komponenter eller tillverkningsfel, kan bidra till att ringsignaler inte kan höras. Det vanligaste problemet är en felaktig eller skadad högtalare, vilket kan göra att ljudutgången blir dämpad eller ohörbar.

För att åtgärda maskinvarurelaterade problem kan du behöva byta ut den skadade komponenten. Detta kräver att enheten öppnas, vilket kan vara komplicerat och endast bör göras av en professionell tekniker eller ett auktoriserat servicecenter.

Innan du går för en ersättning kan du prova några grundläggande felsökningssteg som att kontrollera volyminställningarna, rengöra högtalarporten eller testa ljudutgången med externa högtalare för att säkerställa att problemet verkligen är hårdvarurelaterat.

Förebyggande är bättre än att reparera

Att vidta proaktiva åtgärder för att förhindra ljudproblem med dina enheter är alltid bättre än att reparera dem i efterhand. Enkla försiktighetsåtgärder, som att hantera din enhet varsamt, undvika misstänkta nedladdningar, hålla programvaran uppdaterad och säkerhetskopiera dina data regelbundet kan hjälpa till att förhindra potentiella problem.

Genom att anta dessa förebyggande åtgärder kan du undvika stressen och besväret med att försöka lösa problemet med en ohörbar ringsignal och se till att din enhet förblir i gott skick.

Vilken metod använder du för att fixa ohörbara ringsignaler på din telefon? Känner du till några andra orsaker och lösningar relaterade till ohörbarhet av ringsignaler? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here