Vad är HDR och när ska jag använda det på min smartphone?

0
65
MVIMG 20171013 183439
© NextPit

HDR – dessa tre små bokstäver finns i många smartphone-kameraapplikationer, men du kanske inte har aning om vad de betyder. Om du fortfarande är osäker på vad HDR är, eller bara vill veta när det är bäst att använda det, läs vidare. Vi ska också förklara hur Pixel 3:s HDR+-trick kan förbättra dina fotonäven om du inte äger Googles flaggskeppstelefon.

Hoppa till ett avsnitt

Vad är HDR?

Så vad står HDR för? Högt dynamiskt omfång. I fototermer är dynamiskt omfång skillnaden mellan de ljusaste och mörkaste elementen i en bild. HDR är en process som ökar detta dynamiska omfång utöver vad som annars skulle kunna fångas av din smartphone-lins. Den kan användas för att skapa antingen exakta representationer av vad du kan se med dina ögon, eller mer konstiga bilder som skapar en högupplöst känsla i landskap.

Skärmdump 20180817 105512
HDR-läget on Huawei P10-inställningarna. / © NextPit

Även om det slutliga målet med HDR är att skapa mer imponerande bilder, är det inte en funktion som bör användas för varje enskilt fotografi. Det beror på vad du fotograferar. Nedan har vi lyft fram de bästa användningsområdena för HDR, hur det fungerar i praktiken och några exempel på HDR vs icke HDR.

Hur fungerar HDR?

När du tar ett foto med HDR aktiverat, tar kameran flera bilder i snabb följd med olika exponeringsvärden. Smartphones kameraprogramvara kombinerar sedan dessa bilder till ett enda foto som behåller detaljer från de mörkaste och ljusaste områdena.

Innan den här funktionen hittade sin väg till smarttelefonkameror var du tvungen att ta tre foton (med din valda kamera), överföra dem till en PC, öppna dem i Photoshop eller något liknande och använda HDR-programvarufunktionen för att kombinera de tre bilderna, markera de bästa delarna av varje, för att uppnå samma effekt.

hDR-foto

Till höger ser du bilder med höga och låga exponeringsvärden; på till vänster, dessa två bilder i kombination med HDR / Wikipedia

Tack och lov har smartphonetillverkare anpassat HDR till sina enheters kameramjukvara så att, när aktiverat gör telefonen allt detta automatiskt. Eftersom programvaran i huvudsak kombinerar flera bilder för att skapa din slutliga bild, fungerar HDR bäst med statiska bilder och en stadig hand.

När ska du använda HDR?

Det finns egentligen inte ett enda bästa sätt att använda HDR; oftast handlar det om vad du vill uppnå med ett foto. Som sagt, nedan är några tips för några av de vanligare platserna där HDR används för att fånga bättre bilder.

Landskap

Belysning är en av de viktigaste aspekterna av ett bra foto, men utomhus kan solljus orsaka för mycket kontrast. HDR kan balansera dessa avvikelser så att det finns färre delar av ljust vitt eller mörkt svart. Titta på de två bilderna nedan för att se hur detaljerna på himlen blir mer synliga med HDR aktiverat.

icke hdr

Med HDR inaktiverat. / © NextPit

hdr

Med HDR aktiverat. / © NextPit

Scener med svagt ljus och motljus

Om ditt foto är för mörkt – eller för mörkt i specifika områden – kan HDR användas för att höja den övergripande ljusstyrkan. Det kan inte åstadkomma mirakel: om det inte finns något ljus i en viss miljö kan HDR inte tillverka det, men eftersom det fungerar på basis av att ta de ljusaste och mörkaste delarna av en bild och kombinera dem, har HDR-bilder en god chans att se bättre ut.

När ska man inte använda HDR?

När du eller andra saker rör på sig

Eftersom HDR tar tre bilder, om något rör sig mellan en eller två av bilderna, kan den slutliga bilden verka suddig: det är också anledningen till att bilder tar lite längre tid att bearbeta när du använder HDR. Håll dig stadig och försök ta bilder av stillastående motiv.

Scener med hög kontrast

Vissa bilder ser bättre ut med stark kontrast mellan de ljusa och mörka områdena. Använder sig av HDR kommer att minska denna kontrast, så effekten är mindre uttalad. Om det inte är vad du vill ha från den slutliga bilden, gör det inte.

Scener med levande färger

HDR kan verkligen ge lite livfullhet till annars livlösa färger i en scen. Men om du har att göra med färger som redan är mycket levande, kan HDR få dem att se grymt ut. Var noga med att inte överdriva färgmättnaden.

icke hdr2

Ytterligare ett exempel på en scen utan HDR. / © NextPit

hdr2

Och med HDR. / © NextPit

Hur vet jag om min telefon har HDR?

Nästan alla nuvarande smartphones har en HDR-inställning i sin systemkameraapp, så ha inte bråttom att ladda ner HDR-kameraappar från Google Play ännu. För att använda HDR behöver du oftast bara aktivera det i dina kamerainställningar. Hur du gör det beror på din smartphonetillverkare. Du hittar dock vanligtvis HDR-alternativet i ett av hörnen på skärmen när kameraappen startas. Om det är överstruket betyder det att det är inaktiverat. Tryck bara på den för att aktivera den. På Samsung-telefoner med One UI, å andra sidan, hittar du ett alternativ att tillämpa HDR endast när det behövs i kamerainställningarna.

På vissa smartphones måste du dock ställa in telefonens kameraapp på manuellt läge istället för automatiskt för att dra fördel av HDR. Slutligen, om din smartphone inte kommer med HDR, finns det ett antal HDR-kameraappar tillgängliga i Google Play Butiksom ger varierande resultat.

Vad är HDR+ och hur kan jag få det?

Sedan lanseringen har Googles Pixel 3 blivit allmänt erkänd som kamerakungen i Android-världen. Men vad är det som gör Pixel 3-kameran så imponerande? Hemligheten ligger i mjukvaran och i synnerhet dess HDR+-teknik. Det har varit tillgängligt på Pixel-enheter ett tag, men har förbättrats avsevärt på 3:e generationen. HDR+ är som HDR på steroider. Det ökar inte bara det dynamiska omfånget utan det minskar också brus och förbättrar färgerna på samma gång. Pixels kameraapp gör detta genom att ta en snabb bildserie när du tar en bild innan du slår ihop dem för att skapa en bild byggd av alla de bästa bitarna. Resultaten är imponerande!

google kamera app

Google Kamera-appen i aktion / © NextPit

  • Pixel 3XL kamera recension: fotografens glädje, YouTubers frustration

Eftersom det här tricket förlitar sig på mjukvara och inte hårdvara, är det möjligt att använda HDR+ på Android-smarttelefoner som inte är gjorda av Google också. Om du vill ta bilder som Pixel 3 gör på en Samsung-, OnePlus- eller Xiaomi-telefon, ta en titt på vår guide för att ladda Googles kameraapp.

Slutsats

Det bästa tipset för att använda HDR för foton är helt enkelt att ta en bild av samma scen med och utan, och sedan se vad som tilltalar dig mest. Det är snabbt, enkelt och ger dig en bättre uppfattning om vad som kan uppnås med den här inställningen. Kom bara ihåg att hålla en stadig hand när du gör det. Med tiden kommer du att träna ditt öga och lära dig att upptäcka scener som är bättre lämpade för HDR-läge eller inte.

Använder du HDR-läget på din smartphone? När tycker du det är bäst att använda det? Låt oss veta i kommentarerna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here