Så här fixar du skärminbränning på dina iOS- och Android-smarttelefoner

0
9
Burn In Skärm
© NextPit

Spökbild eller skärminbränning är namn som ges till permanent missfärgning av din smartphones skärm orsakad av oregelbunden pixelanvändning. Långvarig användning av statiska bilder kan skapa en permanent skugga eller spöke av den bilden på skärmen. Detta problem är vanligt och händer oftast på AMOLED-skärmar (även om LCD-skärmar inte alltid är immuna). I den här artikeln undersöker vi hur det här problemet kan åtgärdas – och ännu viktigare, förhindra att det inträffar i första hand.

Om du letar efter en skärminbränningsfix för din smartphone, låt oss först informera dig om att allvarliga fall av skärminbränning är svåra att fixa, och lösningen innebär nästan alltid att skärmen byts ut.

  • Läs också: Så här åtgärdar du problemet med “ghost touch” på dina smartphones

Skärmbyten är dock ett dyrt förslag – speciellt om din telefon är utan garanti. Och i de fall där skärminbränningsproblemet inte är så framträdande är det bäst att du letar efter andra korrigeringar. Och det är vad den här artikeln syftar till att utforska.

De lösningar som erbjuds nedan är därför bäst att tillämpa på fall av mindre skärminbränning.

Vad är skärminbränning?

Till en början är det viktigt att veta vad det här problemet faktiskt är. En skärminbränning är det fenomen som observeras på skärmar där en del av skärmen lider av permanent missfärgning – ofta orsakad av långvarig användning av en statisk bild. Det är också viktigt att notera att OLED-skärmar är mycket mer mottagliga för skärmbränning än sina LCD-motsvarigheter. Faktum är att vad folk tänker på som skärmbränning på en LCD-panel kan vanligtvis ett annat problem.

Medan moderna AMOLED-skärmar är mycket bättre på att motstå inbränning av skärm, om din telefon tenderar att visa många statiska bilder (Tips: Alltid-på-skärm), ökar chansen att skärmen bränns in. Men nyare smartphones och wearables har flera mekanismer (det passande namnet burn-protection) som minskar risken för att skärmen bränns in. Det här fungerar genom att flytta en statisk bild eller text med några pixlar så att trycket att stanna kvar inte bärs av en grupp pixlar.

Exempel på inbränning på en OLED-skärm

Ett hemskt exempel på skärminbränning / © NextPit

Viktigt att notera är också det faktum att skärminbränning är ett hårdvaruproblem och påverkar OLED-baserade paneler över ett brett spektrum av produkter. Av samma anledning kan alla produkter som använder en AMOLED-panel – allt från Apple iPhones till Samsung Galaxy-enheter och OLED-TV:or bli potentiella offer.

Omfattningen av den här artikeln är dock begränsad till att ta itu med skärminbränningsproblem på Android- och iOS-smarttelefoner.

Hur effektiva är appar för att fixa skärminbränning?

I ett desperat försök att hitta en lösning för skärminbränningsproblemet på din telefon söker du på Google, och det visar sig att det finns flera appar som påstår sig lösa problemet. Men hur effektiva är dessa appar egentligen?

Först och främst måste du veta att en skärminbränning är ett hårdvaruproblem. Att försöka fixa det med hjälp av programvara är nästan alltid en övning i meningslöshet. Det är därför ingen överraskning att recensionerna av de flesta av dessa appar är blandade. Men vad exakt gör dessa appar? Och hur är det med användare som hävdar att deras problem åtgärdats efter att de installerat och använt appen?

Även om vissa av dessa appar kan vara till hjälp, och det finns recensioner där folk har hävdat att de fungerar, är den allmänna filosofin för dessa appar att försöka “bränna” resten av skärmen för att matcha färgerna i området. Även om detta kan fungera för dig till en början, bör du veta att du så småningom inte hjälper till att lösa problemet. Se dessa appar som tillfälliga lösningar tills du byter ut din skärm.

Skärmdumpar av Ghost-skärmfix-appens funktioner

Verktyg för att fixa skärminbränning är bara lösningar – men kan hjälpa i vissa mindre allvarliga fall / © NextPit

För LCD-skärmar finns det en dedikerad app, LCD Burn-in Wiper som möjligen skulle kunna fixa mindre fall. Det här verktyget är dock inte lämpligt för OLED- eller AMOLED-skärmar, som de som finns på de flesta moderna flaggskeppssmartphones. För det behöver du en annan app.

För Android-smarttelefoner med OLED/AMOLED-skärmar är det en bra idé att prova en app som heter Ghost Screen Fix – Burn-In. iPhone-användare kan prova en app som heter Doktor OLED X från App Store för $0,99.

I de flesta av dessa appar är “fixet” att visa en sekvens av primära färger i ett försök att återställa de “brända” pixlarna. Intressant nog var detta den ursprungliga funktionen hos datorskärmsläckare: en dynamisk bild som visas när skärmen är inaktiv för att få pixlarna att “träna” och se till att samma område på skärmen inte förblir konstant upplyst.

Resultaten som du kan få från dessa appar kommer att variera beroende på hur illa problemet med skärminbränning på din telefon faktiskt är.

Ghost skärm fix app färger

Det här är vad du kommer att se på din display när en app försöker fixa skärminbränning på din smartphone / © NextPit

Andra korrigeringar för skärminbränning

En lösning som har föreslagits av en av våra användare involverar en app som heter “Negativ bild” från Google Play Butik. Det här är vad NextPit-användaren Chai Bula gjorde för att åtgärda problemet med skärminbränning på sin smartphone.

  1. Ta en skärmdump av din skärm när problemet med skärminbränning är som mest synligt.
  2. Ladda ner en av de många negativa bildapparna från Google Play Butik
  3. Använd appen för att skapa en negativ bild av skärmdumpen du just sparat.
  4. Öppna den negativa bilden, som matchar pixel till pixel med den ursprungliga skärmdumpen, och av samma anledning kommer den att överlägga de påverkade pixlarna exakt.
  5. Vrid upp ljusstyrkan till maximalt, och detta kan hjälpa till att förbättra saker.

Tänk om ingenting fungerar?

Som redan nämnts i inledningen är skärminbränning ett problem med den faktiska hårdvaran. Som sådan innebär en korrekt lösning på problemet vanligtvis att skärmen byts ut. Observera dock att moderna skärmar är mycket mer motståndskraftiga mot inbränning av skärmar jämfört med sina äldre motsvarigheter, och enheterna de är anslutna till har också flera mekanismer för skärminbränningsskydd.

Av samma anledning är chansen stor att du sällan kommer att se ett problem med skärminbränning på nyare enheter som är så allvarliga att en skärmbyte blir nödvändig.

Trots det, i det sällsynta fallet är problemet hemskt, det bästa alternativet är att kontakta din tillverkare direkt. Om din smartphone är under garanti kommer de att erbjuda dig en lösning. Kom dock ihåg att ett byte av skärm utanför garantin kan vara en ganska dyr affär. Faktum är att det i vissa fall är billigare att helt enkelt köpa en ny telefon istället.

Hur förhindrar man att skärmen bränns in?

Som du kanske har förstått vid det här laget kan skärminbränning vara ett irriterande problem. Med detta sagt finns det en hel del enkla steg du kan ta så att din smartphone aldrig stöter på det här problemet alls. Observera att stegen nedan är tillämpliga för både Android-smarttelefoner och iPhones.

  • Håll ljusstyrkan på telefonens skärm till låg eller måttlig. Håll den aldrig i full ljusstyrka under längre perioder.
  • Om du fortfarande använder navigeringsknappar på skärmen är det en bra idé att lära dig att använda gestbaserad navigering. Genom att göra detta förhindrar du att skärmen visar de permanenta navigeringsknapparna på skärmen.
  • Om du inte är en stor tapetfantast är den bästa lösningen att använda en svart skärm som bakgrund. På AMOLED-skärmar stänger detta effektivt av pixlarna – och därför ingen rädsla för inbränning!
  • Aktivera så mycket som möjligt funktionen mörkt läge på din smartphone.

Har din smartphone någonsin haft detta problem? Använde du en annan app för att fixa det? Låt oss veta i kommentarerna.


Den här artikeln uppdaterades senast i juni 2022. Äldre kommentarer har behållits.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here