Android 10 tips och tricks: de 7 bästa nya funktionerna du inte visste om

0
112
MGL9797
© NextPit

Android 10 har landat på Pixel-smarttelefoner och börjar sippra ner till enheter som inte är tillverkade av Google också. Om du precis har laddat ner uppdateringen är det här de nya funktionerna du bör kolla in först.

Vissa av de nya Android 10-funktionerna har länge efterfrågats av användare, medan andra tar upp växande integritetsproblem. Google har lagt mycket på den här mjukvaruuppdateringen, som är den första som släpper det söta temat och går efter ett mer moget namn och varumärke. Här är vår lista över de bästa tipsen och tricken för Android 10.

Genvägar:

  1. Smart svar
  2. Smartare delningsalternativ
  3. Dela Wi-Fi-nätverk med QR-koder
  4. Mörkt läge
  5. Fokuserat läge
  6. Bli strikt med appbehörigheter
  7. Nya gester för navigering
  • Hur man laddar ner och installerar Android 10 på din smartphone

Smart svar, vilken meddelandeapp du än använder

En av de första nya funktionerna du kommer att märka på Android 10 är Smart Reply. Det låter dig svara på meddelanden med ett av Googles föreslagna svar (inklusive emojis) och till och med direkt från meddelandefältet. Det har varit tillgängligt för Google-appar tidigare, men med Android 10 kommer det till alla meddelandeappar inklusive WhatsApp och Facebook Messenger.

smart svar android 10

Smart Reply kan erbjuda enkla svar via knappar i meddelandefältet på Android 10 / © NextPit

Eftersom integritet är en stor del av Android 10, var Google snabb med att påpeka att Smart Reply använder AI på enheten för att räkna ut föreslagna svar, och ingenting skickas till Googles servrar. Du får inte alternativet på varje meddelande, naturligtvis är AI inte så bra ännu, men du skulle bli förvånad över hur ofta detta kan rädda dig från att öppna apparna och skriva ett kort svar.

Smartare delningsalternativ

Att dela på Android har alltid varit lite krångligt men med Android 10 har Google gjort det hela mycket enklare. Att dra upp delningsmenyn ger dig nu massor av alternativ för att skicka länkar, bilder och annan data till andra från din smartphone. Förutom SMS, populära meddelandeappar och e-post finns det nu alternativ att dela med många andra appar. Om du till exempel delar med Google Keep slipper du kopiera och klistra in text från en webbsida eller ett meddelande till din anteckningsapp.

delningsmeny android 10

Du vet att det finns fler delningsalternativ på Android 10 / © NextPit

Du kan också dela snabbare och enklare med dig själv. Ett av de bästa exemplen på detta är att dela en Chrome-flik med en av dina enheter. Om jag använder Chome på min smartphone och vill fortsätta läsa på min surfplatta för att få en större skärm, låter den nya Share-menyn i Android 10 mig skicka fliken mellan de två enheterna utan ansträngning.

Dela Wi-Fi-nätverk med QR-koder

Att dela Wi-Fi-lösenord med vänner och kollegor var alltid jobbigt på Android, särskilt om lösenordet var en lång rad slumpmässiga siffror och bokstäver. Nu har Google tagit ett blad ur Huaweis bok och integrerat Wi-Fi-delning direkt i operativsystemet. Från Wi-Fi-inställningarna kan du välja att dela dina anslutna nätverk via QR-kod. Menyn visar också tydligt lösenordet så att du kan läsa upp det för flera eller en part om du vill. Notera: vi har redigerat skärmdumpen nedan för att dölja lösenordet av uppenbara skäl.

wifi-delning android 10

Det är lättare att dela Wi-Fi-lösenord och nätverk på Android 10 / © NextPit

Mörkt läge

Android-användare har bett om den här ett tag, och den är äntligen här. På Android 10 finns det nu ett systemomfattande mörkt läge. Du kan snärta på den i inställningsmenyn, eller skapa en snabbinställning för att slå på och av från snabbmenyn. Mörkt läge påverkar appar som stöds och alla Android-menyer. Det kommer automatiskt att slå in när du byter till batterisparläge, med tanke på att besparing av batteritid på OLED-skärm är en av de främsta anledningarna till att människor har efterlyst den här funktionen och varför mörka lägen är så populära.

android 10 mörkt läge

Spara batteritiden med mörkt läge på Android 10 / © NextPit

Fokuserat läge

En del av Googles digitala välbefinnande-paket, fokuserar läge som syftar till att ta bort en del av den distraktion som vissa appar på din smartphone kan ge. Du kan pausa distraherande appar och det finns till och med en snabbinställningsruta för att göra detta ännu mer smärtfritt. Aviseringar kommer också att pausas för de appar som du har identifierat kan distrahera dig. Tanken är att du kan ta bort frestelsen av WhatsApp-meddelanden som kommer eller att ha lust att titta på en snabb video på YouTube när du har bestämt dig för att bosätta dig och studera eller spendera tid med dina nära och kära.

Bli strikt med appbehörigheter

Stora tekniker måste ses ta sekretess mer på allvar nu för tiden, så det är ingen överraskning att Android 10 kommer med förbättrad funktionalitet för integritet och säkerhet. Det finns tre huvudområden som Google har förbättrat:

Platsdelning bara en gång

Du kan nu välja att bara dela platsdata med appar medan du använder dem. Du kommer också att få påminnelser när en app som du inte använder aktivt kommer åt din plats, så att du kan bestämma om du vill fortsätta dela eller inte. Detta lägger till ett tredje platsdelningsalternativ till de tidigare allt eller inget extremer.

plats för appbehörigheter

Du kan välja att tillåta en app att använda din plats endast när den används / © NextPit (skärmdump)

Webb- och appaktivitet och annonsinställningar på en gång

I en ny sekretesssektion under Inställningar hittar du kontroller som webb- och appaktivitet och annonsinställningar på ett ställe. Det är inte riktigt spelförändrande, men det gör saker lite mer bekväma att hitta.

Säkerhetskorrigeringar direkt från Play Butik

Med Google Play-systemuppdateringar kan säkerhets- och sekretesskorrigeringar nu skickas till din telefon från Google Play Butik. Det fungerar på samma sätt som dina appar uppdaterar. Ändringen innebär att du får dessa korrigeringar så snart de är tillgängliga, utan att behöva vänta på en fullständig OS-uppdatering.

Nya gester för navigering

Med Android 10 har Google förbättrat gestnavigering – säg inte att du fortfarande använder 3-knappssystemet? Du kan nu föra in fingret från kanten av skärmen för att gå tillbaka till exempel. Det tar lite att vänja sig vid, men när det väl klickar blir det andra natur. Du kan också dra upp startskärmen och flytta mellan uppgifterna smidigt. En ny funktion som Google kallar “peaks” är utformad för att minska oavsiktliga gester, och ger dig en slags förvarning om att du är på väg att utlösa en gest. Det ser särskilt snyggt ut på smartphones med en 90Hz-skärm, som OnePlus 7 Pro.

android 10 gest kontroll

När du väl byter till gestnavigering är det svårt att gå tillbaka till knappar / © NextPit

Har du upptäckt några coola nya funktioner i djupet av Android 10? Låt oss veta så att vi kan kolla in dem och berätta för oss din nya favoritfunktion sedan Android 10 landade på våra smartphones.

Källa:
Google blogg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here