Så här fixar du Windows 10 Update om den fryser eller fastnar

0
181
 • Ska jag uppgradera till Windows 10?

 • De 5 bästa Windows 10-funktionerna

 • Hur man laddar ner Windows 10

 • Hur man bränner Windows 10 ISO till en skiva

 • Windows 10 tips och tricks du behöver veta

 • Så här fixar du Windows Update om det fastnar i Windows 10

 • Så här fixar du startmenyn i Windows 10

 • Så här fixar du alla dina andra Windows 10-problem

 • Hur man inaktiverar Cortana i Windows 10

 • Hur man defragmenterar i Windows 10

 • Hur man får hjälp i Windows 10

 • Hur man startar Windows 10 i felsäkert läge

 • Hur man säkerhetskopierar Windows 10

 • Hur man stoppar nedladdning av Windows 10

För det mesta sker Windows-uppdateringar tyst i bakgrunden, bara installeras efter en uppmaning eller när du stänger av din dator. Det finns dock tillfällen då uppdateringssystemet behöver en hjälpande hand. Om din Windows-uppdatering får ett fel är du inte ensam. Detta bakslag har varit ett utbrett problem för operativsystemet sedan Microsoft lade ner sitt kvalitetssäkringsteam och förlitade sig på användare genom förhandsgranskningar, feedback och mer.

Så här fixar du Windows 10 Update om den fryser eller fastnar

Kanske laddade din Windows 10 ner hälften av uppdateringen innan de bestämde sig för att den inte vill vara ansluten till servern. Andra gånger vill operativsystemet göra sin egen grej ett tag och sakta ner din efterlängtade uppdatering till en genomsökning. Andra än dessa två situationer kan operativsystemet stöta på ett installationsfel eller dataproblem som stoppar det i dess spår.

Om Windows Update fryser eller fastnar finns det flera steg att prova. Här är processen – i viktordning.

how_to_download_windows_10

#1: Kör Windows Update Troubleshooter

Det första steget är det säkraste sättet att lösa Windows 10 Update-problem. Processen kommer automatiskt att söka efter och upptäcka problem i ditt system, vilket kan ta några minuter att slutföra.

 1. Öppna “Start-menyn” och klicka på “Inställningar”. Widget för Windows-inställningar
 2. Klicka sedan på “Uppdatera och säkerhet.” Windows 10 Inställningsmeny - 3
 3. Klicka sedan på “Felsökning” och sedan på “Ytterligare felsökare.” Windows 10 felsökningsmeny
 4. Därifrån väljer du “Windows Update” och sedan “Kör felsökaren.”

Felsökaren bör förhoppningsvis lösa problemen som gör att Windows Update fastnar.

#2: Ta bort filer i programvarudistribution

Om felsökaren inte löser uppdateringsproblemet är det dags att interagera med din dators systeminställningar. Det bör inte orsaka någon skada på din dator. Du tar bara bort tillfälliga Windows Update-filer, men det rekommenderas att du ställer in en systemåterställningspunkt innan du går vidare.

 1. Öppna “Start-menyn”, skriv sedan “cmd” i “Sökrutan” och välj sedan “Kommandotolk” och välj “Kör som administratör.”
  Windows 10 Startmeny - 2
 2. Stoppa sedan “Windows Update Service” och “Background Intelligent Transfer Service.” Det finns två kommandon du behöver skriva in i kommandotolken, ett i taget. Tryck på “Enter” efter att du skrivit in var och en.
net stop wuauserv
net stop bits
Winx Windows

3. Därefter måste du ta bort filerna i mappen “C:/WindowsSoftwareDistribution”. Välj alla filer och tryck sedan på “Radera”. Om du inte kan ta bort filerna eftersom de används måste du starta om din dator. Stäng av de två Windows Update-tjänsterna och försök sedan ta bort filerna igen.
Distribution av Windows-programvara

4. När mappen har tömts, starta om datorn eller slå på Windows Update-tjänsterna manuellt. För att göra detta, ta fram kommandotolken (admin) och skriv:

net start wuauserv net start bits

5. Kör nu “Windows Update” och du kommer att upptäcka att din dator behöver ladda ner flera uppdateringar, vilket kan ta upp till några timmar, beroende på ditt system och anslutning.
windows uppdatering

När uppdateringarna har installerats kommer Windows att schemalägga en omstartstid, även om du alltid kan starta om direkt.

#3: Gör en snabbfix-batchfil

Följande fix är ett bekvämt sätt att utföra flera kommandon i ett svep. Skriptets framgångsnivå är föremål för Windows-ändringar genom tidigare uppdateringar och det aktuella tillståndet för ditt operativsystem. Det kan eller kanske inte fungerar för dig. Använd den på egen risk!

Batchfilen (visas nedan) gör följande, i exakt ordning:

 1. Ändrar attributen för mappen “system 32catroot” och filerna i den
 2. Stoppar Windows Update Service (wuauserv), kryptografiska tjänster (CryptServ) och Background Intelligent Transfer Service (BITS)
 3. Byter namn på mappen “system 32catroot” till “system32catroot.old”
 4. Byter namn på den tillfälliga Windows Update-filmappen “WindowsSoftwareDistribution” till “WindowsSoftwareDistribution.old”
 5. Byt namn på mappen “All UsersApplication DataMicrosoftNetworkDownloader” till “All UsersApplication DataMicrosoftNetworkDownloader.old”
 6. Startar om BITS.
 7. Startar om CryptSvc.
 8. Startar om wuauserv.

För att köra batchfilen, kopiera följande skript till anteckningsblocket och spara det på Windows-skrivbordet som “UpdateFix.bat” för att göra det enkelt att hitta och ta bort det när det är klart. Högerklicka på batchfilen och välj “Kör som administratör.” Starta om Windows efter att skriptet har slutförts.

@ECHO OFF echo This script is intended to stop Windows Update being COMPLETELY and UTTERLY rubbish echo. PAUSE echo. attrib -h -r -s %windir%system32catroot2 attrib -h -r -s %windir%system32catroot2*.* net stop wuauserv net stop CryptSvc net stop BITS ren %windir%system32catroot2 catroot2.old ren %windir%SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old ren "%ALLUSERSPROFILE%application dataMicrosoftNetworkdownloader" downloader.old net Start BITS net start CryptSvc net start wuauserv echo. echo Windows Update should now work properly. Thanks Microsoft. echo. PAUSE

Skriptet ovan tillåter Windows att skapa nya uppdateringsmappar och data för att eliminera filkorruption eller inkompatibilitet.

#4: Identifiera Windows 10 Update-felkoder och åtgärda de rapporterade problemen

Om inget av ovanstående alternativ fixade ditt Windows Update-problem, är det dags att dechiffrera koderna för att upptäcka orsaken till felet – förhoppningsvis! De flesta uppdateringsproblem returnerar en felkod som identifierar vad som gjorde att uppdateringen misslyckades. Följande tabell nedan visar de vanligaste Windows 10 Update-felkoderna och möjliga lösningar för att åtgärda dem.

FELKODER MENING OCH LÖSNING
0x80073712 En fil är skadad eller saknas som Windows 10 Update kräver. Skriv “DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth” utan citattecken för att reparera systemfiler, försök sedan uppdatera operativsystemet igen.
0x800F0923 En drivrutin eller ett program är inte kompatibelt med uppgraderingen (INTE uppdatering) till Windows 10 från Windows 7, 8 eller 8.1. Säkerhetskopiera dina drivrutiner och program för att bevara dem, avinstallera sedan den aktuella grafikdrivrutinen och låt Windows byta till standarddrivrutinen. Om det inte fungerar, försök att avinstallera andra drivrutiner. Se också till att du har tillräckligt med diskutrymme för uppgraderingen.
0x80200056 Uppgraderingsprocessen avbröts av en manuell omstart, oavsiktlig avstängning eller användarutloggning. Försök att uppdatera igen.
0x800F0922
Scenario #1: Datorn kunde inte ansluta till Windows Update-servrar. Inaktivera VPN (om tillämpligt) och försök att installera om. Annars, försök att uppdatera igen när din internetanslutning är stabil och pålitlig.
Scenario #2: Det finns en brist på ledigt utrymme i den systemreserverade partitionen. Öka partitionens storlek och försök att uppdatera Windows igen.
Fel: Vi kunde inte slutföra uppdateringarna. Ångra ändringar. Stäng inte av datorn.
Fel: Det gick inte att konfigurera Windows-uppdateringar. Återställer ändringar.
Datorn kunde inte uppdateras på grund av okategoriserade eller okända problem. Alla orsaker som inte är listade i specifika felkategorier kommer att producera ett av dessa allmänna felmeddelanden. Granska uppdateringshistoriken för att hitta den misslyckade uppdateringen och den specifika felkoden som utlöste problemet. Lös problemet och försök sedan uppdatera igen.
Fel: Uppdateringen är inte tillämplig på din dator. Windows-systemet har inte alla nödvändiga uppdateringar för att utföra OS-uppgraderingen. Kör Windows Update för att säkerställa att alla tillämpliga uppdateringar installeras och försök sedan uppgradera igen.
0xC1900208 – 0x4000C En inkompatibel app blockerade eller störde uppdateringsprocessen. Ta bort appen eller programmet och försök uppdatera Windows 10 igen.
0xC1900200 – 0x20008
0xC1900202 – 0x20008
Datorn uppfyller inte minimikraven för att uppgradera till Windows 10. Uppgradera datorns hårdvara (om möjligt) eller byt ut den.
0x80070070 – 0x50011
0x80070070 – 0x50012
0x80070070 – 0x60000
Datorn har inte tillräckligt med utrymme för att installera Windows 10-uppdateringar. Frigör utrymme på OS-partitionen och försök igen.
0xc1900223 Det finns ett problem med nedladdnings- eller installationsfilerna i uppdateringen. Ingen åtgärd behövs; systemet kommer att försöka igen senare.
0xC1900107 En tidigare uppdatering är fortfarande i rensningsprocessen och väntar vanligtvis på en omstart. Försök att starta om Windows och försök sedan installera den nya uppdateringen igen. Om det misslyckas, försök använda diskrensningsverktyget, starta om datorn och försök sedan uppdatera igen.
0x80300024 Den aktuella enheten stöder inte en specifik diskoperation. Se detaljerade Windows 10-krav för att säkerställa att disken (partition eller volym) kan uppfylla alla tillämpliga krav. Om inte, byt ut enheten.
0x80070002 0x20009 Windows 10 Update kan inte hitta en specifik fil, oavsett om det beror på åtkomsträttigheter, motstridiga applikationer eller andra inkopplade enheter. Stäng av eventuella brandväggar och stäng applikationer som körs. Om det inte fungerar, försök att koppla bort alla icke-OS-enheter, starta om enheten och försök att uppdatera igen.
0xC1900101 0x20017
0xC1900101 0x30017
Ett drivrutinsproblem orsakade ett problem under installationen av uppdateringen. Koppla bort alla onödiga enheter som USB-enheter, kameror etc. och inaktivera alla anti-malware- och antivirustjänster.
0x8007042B 0x4000D Windows Update avslutades oväntat på grund av en befintlig pågående process som störde verksamheten. Utför en ren start för att eliminera alla tvivelaktiga processer och försök att uppdatera igen.
0x800700B7 0x2000a En säkerhetstjänst, applikation eller process fick Windows Update att avslutas oväntat. Inaktivera alla säkerhetsapplikationer och -tjänster och försök sedan uppdatera igen.
0xC1900101 – 0x20004 Uppgradering från Windows 7 eller 8/8.1 har misslyckats med ett problem som säger “Installationen misslyckades i safe_OS-fasen med ett fel under INSTALL_RECOVERY_ENVIRONMENT-operationen.” En bios-inkompatibilitet eller SATA-konfiguration orsakar vanligtvis felet. Prova att uppdatera ditt bios, ta bort onödiga SATA-enheter, koppla ur alla externa USB-enheter och inaktivera nätverksenheter i Windows 10 Enhetshanteraren (INTE genom att högerklicka någon annanstans).

#5: Använd systemåterställning

Om din dator fortfarande inte svarar när du installerar uppdateringar kan du köra en systemåterställning. Denna åtgärd återställer din dator till en tidigare tidpunkt.

 1. För att komma åt Systemåterställning, skriv “Systemåterställning” i “Sökfältet” och välj “Skapa en återställningspunkt.” Windows 10 Start-menyn
 2. Från “Systemåterställning” kan du välja en lämplig punkt att återgå till.
  Windows systemåterställning

När du har återvänt till en tidigare återställningspunkt, försök att installera uppdateringarna igen som vanligt.

#6: Använd Windows 10 Recovery Tool

Om din Windows 10-enhet fortfarande inte uppdateras eller fortfarande fryser vid uppdatering, vill du starta upp i Windows 10 Recovery Tool och fixa enheten eller rulla tillbaka till en tidigare återställningspunkt. Om din enhet inte svarar måste du ladda ner den här med en annan.

 1. Om du inte redan har gjort det, börja med att ladda ner Windows Media Creation Tool, det används också för att återställa/fixa ditt befintliga Windows OS. Windows 10 Media Creation Tool
 2. Anslut sedan USB med återställningsverktyget på.
 3. Starta nu om din enhet och klicka sedan på antingen “F8”, “F10”, “F12”, eller “Del” för att komma in i BIOS/UEFI, det varierar beroende på tillverkaren.
 4. Leta sedan efter “Boot” eller “Boot Order” och klicka på den. Vissa BIOS håller det under “System”.
 5. Ändra sedan startordningen så att Windows Media Creation Tool startar upp först, du kan vanligtvis bara använda piltangenterna för att ändra startordningen.
 6. När verktyget laddas, välj ditt språk/inställningar och klicka på “Nästa”.
 7. Välj nu “Reparera din dator” från alternativen.
 8. Börja sedan med att försöka reparera din disk med sfc-kommandot, skriv “sfc /scannow” utan citattecken och tryck på “Enter” i kommandotolken. Kommandotolk - sfc scannow
 9. Om det inte fungerar, vill du använda en tidigare återställningspunkt och gå tillbaka till den. Windows skapar dem som standard när du laddar ner nya program, så du bör ha flera att välja mellan

Hämtmat

Avslutningsvis kan Windows 10 ibland stöta på problem vid uppdatering. Lyckligtvis vet du vad du ska göra nu om det scenariot inträffar. Börja med det minst komplicerade och permanenta problemet innan du tar till tidigare återställningspunkter och mer drastiska lösningar.

Känner du till några andra sätt att fixa en Windows 10-uppdatering som har fastnat eller frusen? Dela det gärna i kommentarerna nedan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here