Vill du säkra ett jobb inom AI? Fokusera din sökning på icke-tekniska företag

0
13
arbetar med ai
© Limitless Visions/Adobe Stock

Artificiell intelligens fortsätter att vara en av de drivande krafterna i att förändra verksamheten, men det är lätt att glömma att AI har förändrat arbetsplatsen i årtionden.

De flesta är bekanta med Turing-testet, formulerat på 1950-talet, men visste du att den första chatboten går tillbaka till 1966? ELIZA utarbetades i MIT som en tidig form av människa-dator-dialog. Om du följer länken och provar, kommer du att se att den misslyckas i Turing-testet nästan omedelbart – men på den tiden var det en banbrytande mjukvara.

Nu, 60 år senare, finns chatbots överallt, med miljontals människor som interagerar varje dag. Sedan den senaste iterationen av generativa AI-chatbotar orsakade en seismisk reaktion över hela världen har det förekommit varningar om att tekniken kommer att ta jobb från miljontals människor.

Ytterligare undersökningar visar att så kanske inte är fallet. Ta den här senaste IBM rapport som konstaterar att “AI kommer inte att ersätta människor, men människor som använder AI kommer att ersätta de som inte gör det.”

På liknande sätt är Varlds ekonomiskt forum förutspår att AI kommer att “störa” 85 miljoner jobb fram till 2025, samtidigt som det potentiellt kommer att skapa upp till 97 miljoner roller i processen. Det är viktigt att påpeka att dessa nya roller inte bara kommer att vara reserverade för teknikföretag.

AI finns överallt, från detaljhandel till resor, hälsovård och utbildning till underhållning och konstruktion, och sätten som den distribueras är lika olika som företagen som använder den.

Och en studie av Snaplogic fann att AI förbättrar arbetsplatsens prestanda för 81 % av arbetarna, medan 89 % tror att det kan gynna dem genom att potentiellt halvera deras arbetsbelastning.

Områden där detta kan uppnås inkluderar användning av AI för att förbättra beslutsfattande eller få bättre insikter, som ett kreativt verktyg, för att driva samarbete och för att förbättra engagemanget med kunder på en rad olika sätt.

Enligt OECDimponerande 49 % av amerikanska finans- och försäkringsbolag använder redan AI, tillsammans med 29 % inom tillverkning.

Det råder ingen tvekan om att det finns enorma möjligheter för dem som anammar AI snarare än att dra sig för det. Enligt Tillståndet för AI rapporterar att 70 % av de anställda förväntar sig att deras företag kommer att anställa för AI-specifika roller inom två år – i skarp kontrast till de bara 4 % som tror att AI utgör ett hot mot traditionella jobb.

Oavsett vilken sida av staketet du befinner dig på bör du tänka på att uppgradera ditt AI-spel så att du är på rätt sida av IBMs teori ovan.

Det finns flera områden där AI-uppgradering kan dra fördelar, oavsett vilken sektor du är i. Dessa kan vara AI-programmering, snabb konstruktion och dataanalys, för att inte tala om kunskaper i de många AI-drivna produktivitets- och administrativa verktygen tillgänglig idag.

AI utanför tekniken

Dessutom avslöjar The State of AI-rapporten att 70 % av företagen införlivar AI i sina interna uppgraderingsinitiativ. OECD-data stöder detta och avslöjar att AI förbättrade prestanda och arbetsvillkor för 80 % av yrkesverksamma inom finans, försäkring och tillverkning i USA.

Utanför tekniken finns det många möjliga vägar för en AI-expert att utmärka sig och driva dessa industrier in i nästa decennium. I bankverksamhetkan generativ AI hjälpa till att förbättra viktiga bankfunktioner genom att hantera datatunga uppgifter, samtidigt som bankerna kan låsa upp dolda insikter och öka personalens produktivitet.

Inom sjukvården hjälper chatbots redan till att effektivt triage patienter genom att analysera patientdata och journaler, vilket hjälper mänskliga läkare att göra snabbare, mer exakta diagnoser och behandlingsplaner.

Inom jordbruk och tillverkning hanteras anläggningsutrustning och maskiner i allt högre grad av AI, medan inom detaljhandeln hjälper specialister till att förfina kundupplevelsen genom att implementera AI-drivna chatbots.

Slutligen, och kanske mest avgörande, använder HR-proffs AI för att förfina anställningsprocessen och skapa ett rättvist anställningslandskap, något att tänka på när du förbereder dig för din nästa roll.

Om du letar efter en förändring och överväger en ny bransch för att utveckla dina färdigheter, bläddra i nextpit Job Board för att hitta din nästa placering.

En ledande roll har blivit tillgänglig på Bank of America, som söker en Senior Vice President för mjukvaruutveckling. I denna inflytelserika position kommer du att få i uppdrag att utveckla komplexa krav för att uppnå företagets affärsmål. Dessa inkluderar proof of concept av nya idéer, detaljerade livscykel- och kostnadsprognoser, samt att leda faktisk mjukvaruutveckling. Om du söker en utmaning på hög nivå kan detta vara rollen för dig.

AI-pionjären BlackRock söker en Full Stack Engineer att gå med i sitt team, utveckla produkter baserade på statistik, maskininlärning, optimering och andra strategiskt viktiga AI-metoder. Detta inkluderar partnerskap med produktchefer och intressentteam för att utveckla infrastruktur som underlättar analyser inom ett större, integrerat arbetsflöde.

När det gäller möjligheter utanför tekniken, kanske en ny karriär inom FBI tilltalar dig? Presidiet försöker rekrytera nya Specialagenter med STEM-bakgrund, med särskild erfarenhet av nätverkssäkerhet, datavetenskap, mjukvaruingenjörer, matematisk formulering och mer. Som du kan föreställa dig är ansökningsprocessen mer än rigorös, så var förberedd.

Börja ditt jobbsökande idag via nextpit Job Board. Den här artikeln skrevs av Doug Whelan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here