10 coolaste funktionerna på Android-smarttelefoner

0
53
galaxy s6 har 07
© NextPit

Det är lätt att ta smartphones – och de sätt på vilka de gör våra liv enklare – för givet. Själva ordet “smart” i en smartphone har ett nästan oändligt antal implikationer för vad den lilla rektangeln i din handflata kan. “Smart” betyder GPS, pekskärmar, röstkontroller, webbsurfning och livshantering. Tack vare individuella tillverkares kreativitet kan det också betyda hjärtslagssensorer, fjärrkontroller för tv och gestkontroller. Här är vad vi anser vara de 10 bästa funktionerna på alla Android-smarttelefoner.

  • Bästa Android-telefoner 2015
  • Nya Android-spel
galaxy s6 har 07

Den självbetitlade “kanten” på Galaxy S6 edge gör vår lista över de mest användbara Android-funktionerna. / © ANDROIDPIT

Snabbladdning (Samsung Galaxy S6, HTC One M9, Huawei P8, Nexus 6)

En av de enklaste och mest användbara smartphone-innovationerna det senaste året har kommit i form av snabbladdning, som i de flesta fall kan ladda runt 50 procent av din smartphones batteri på bara 30 minuter. Det här är extremt användbart i de hektiska situationerna när du är långt ifrån en plats där du kan ladda din telefon helt och behöver ge den en snabb bild av livet för att se dig genom de närmaste timmarna. De flesta stora tillverkare har redan kommit ombord med detta, men irriterande nog måste du vanligtvis köpa en speciell separat laddare för att göra detta. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan snabbladdare kommer “ur lådan”.

motorola snabbladdare nexus 6 bugdroid

En snabbladdare för Nexus 6. Förhoppningsvis i framtiden får vi dessa ur kartongen. / © ANDROIDPIT

Pulsmätare (Samsung Galaxy Note 4, Galaxy S6)

Många människor är fortfarande förvirrade över behovet av att ha en pulsmätare på en smartphone, men med den ökande användningen av smartphones som hälso- och träningsspårare är den här funktionen perfekt för fitnessfreaks där ute. Samsung leder vägen på detta område, med fullt fungerande, exakta pulsmätare på baksidan av Galaxy Note 4 och Galaxy S6. Spåra din puls före och efter dina löpningar, låt S Health-appen logga dina data och se hur din puls förändras över tiden. Det finns verkligen inget mer tillfredsställande mått på din egen förbättrade kondition än att se din puls förbli fin och jämn efter aktiviteter som brukade göra det galet (förutom ett sexpack förstås).

samsung galaxy s6 pulsmätare

Pulsläsaren på baksidan av Galaxy S6 är en avgörande funktion för hälsoentusiaster. / © ANDROIDPIT

IR blasters/fjärrkontroller (Samsung, HTC, Sony och LG)

Den infraröda guldåldern kan vara borta sedan länge, eftersom den har ersatts av “sexigare” trådlösa tekniker som Bluetooth och WiFi för överföring av data. Men IR fortsätter att vara den huvudsakliga tekniken för att ansluta fjärrkontroller till TV-apparater, set-top-boxar och ljudsystem. Smartphonetillverkare är medvetna om detta, vilket är anledningen till att sådana som Samsung, LG, Sony och HTC har börjat introducera IR-blasters i sina nyare flaggskeppstelefoner. Du kan ansluta dem till valfritt antal enheter och ha olika inställningar för olika rum, så att 90-talets fantasier om en allt-i-ett-fjärrkontroll äntligen kan uppfyllas.

htc one m9 infraröd

IR-blastern ovanpå HTC One M9 förvandlar den till en universell fjärrkontroll. / © ANDROIDPIT

Kill switch aka Device Protection (Android Lollipop 5.1-uppdatering)

Google har tagit stora steg för att göra Android-plattformen mer stöldsäker. Android Device Manager – som låter dig fjärrlåsa, ringa och spåra din enhet – gick en bit på vägen mot att göra detta, men det är bara med 5.1 Lollipop-uppdateringen som en full-on kill switch äntligen har implementerats. För att aktivera det måste du aktivera “Enhetsskydd” på din enhet. Om din telefon skulle bli stulen och återställas till fabriksinställningarna kommer telefonen att kräva dina Google-kontouppgifter för att en annan person ska kunna använda telefonen. Detta kommer att fungera på samma sätt som Apples “Hitta min iPhone”-funktion, som enligt uppgift ledde till en dramatisk minskning av iPhone-stölder i New York, London och San Francisco.

20141111 IMGL8966

Uppdateringen av Android 5.1 Lollipop lägger till en viktig kill switch till din telefon. / © ANDROIDPIT

Kantskärmen (Samsung Galaxy S6 Edge)

Vissa säger att det inte är värt de extra pengarna. Andra säger att det leder vägen inom smarttelefondesign och innovation. Båda dessa saker kan vara sanna, men det går inte att förneka att de eleganta kanterna på Galaxy S6 Edge har sina användningsområden. Lämna din telefon med framsidan nedåt (kontraintuitivt, vi vet), och när en kontakt ringer dig lyser kantskärmen i den färg du tilldelade den kontakten. Du kan också använda kanterna för att streama dina valda nyhetskällor, eller ha snabb tillgång till dina favoritkontakter. Det är en helt unik användning av flexibel displayteknik, och vi hoppas att det är ett tecken på vad som kommer att komma för smartphones.

samsung galaxy s6 edge missat samtal

S6 Edge visar upp potentialen hos böjda skärmar med några fantastiska funktioner. / © ANDROIDPIT

Knock On och Motion Launch (LG och HTC)

Att utföra åtgärder med skärmen avstängd blir allt vanligare bland Android-telefoner. På LG G3, till exempel, aktiveras den genom att trycka två gånger på den avstängda displayen – du behöver inte trycka på några knappar. Knock On fungerar också omvänt: dubbeltryck på startskärmen och skärmen stängs av igen. Det kan inte bli lättare. LG har också byggt vidare på detta koncept med sin senaste uppfinning som heter Knock Code: Ett valfritt mönster knackas på den avstängda skärmen för att låsa upp telefonen, vilket innebär att du får säkerhet och komfort i ett. Ett alternativt mönster för att ta dig till gästläge.

HTC följde trenden med gestkontroller med HTC One (M8) och nu HTC One M9: att svepa över en avstängd skärm startar olika funktioner beroende på riktning. Du kan till exempel landa på Blinkfeed, hemskärmen eller den senast öppnade appen. Ett dubbeltryck väcker också M8.

HTC one 2014 gester 2

Motion Launch-gester på HTC One M8 och M9 låter dig komma åt telefonfunktioner ännu snabbare. / © ANDROIDPIT

Snabbstarta din kamera (HTC One M9, Huawei P8, Moto X och mer)

Med HTC One M9 kan du starta kameran genom att vrida telefonen till liggande läge och sedan trycka på volym ned-knappen. Huawei P8-kameran är också supersnabb – tryck bara på volym ned-knappen två gånger för att starta den. Även Motorola har fokuserat på en snabbare och mindre komplicerad kamera: med Moto X kommer en smart vridning av handleden att göra kameran redo för en ögonblicksbild.

LG G3 21

Telefoner som LG G3 ger dig direkt tillgång till viktiga kamerafunktioner. / © ANDROIDPIT

Förbättrade aviseringar (Android 5.0 Lollipop)

Sedan Android 5.0 Lollipop-uppdateringen har aviseringar blivit mycket mer interaktiva på alla Android-enheter. Du kan nu hoppa direkt till meddelanden och appar som lämnar aviseringar på din låsskärm, vilket gör dem lite snabbare att komma åt. Det fantastiska med att se dessa på din låsskärm är att du kan vara fräck och helt enkelt välja att ignorera dem utan att ens behöva låsa upp din telefon – så du slipper krångla till att titta på meddelanden eller aviseringar som du inte ens är intresserad av!

android l låsskärmsmeddelanden

Låsskärmsaviseringar gör allt enkelt att komma åt – eller ignorera utan att låsa upp din telefon! / © XDA

Smart Lock – (Android 5.0 Lollipop)

Att behöva ange din PIN-kod varje gång du låser upp telefonen kan bli tröttsamt, särskilt när du är i säkerheten i ditt eget sovrum där du (förhoppningsvis) är ganska säker på att ingen kommer att stjäla den från dig. Android åtgärdar detta med uppdateringen 5.0 Lollipop, som låter dig ställa in Smart Lock. Med den här funktionen kan du ställa in vissa platser eller enheter där du kan använda din telefon utan att behöva ange en säkerhetskod. Gå bara till Inställningar > Säkerhet > Smart Lock för att se dina alternativ. Ännu ett sätt på vilket Lollipop gör livet lite lättare.

AndroidPIT Android 5 0 Smart Lock Trusted Places

Smart Lock låter dig ställa in platser där du inte behöver gå igenom rörelserna för att låsa upp din telefon med en säkerhetskod. / © ANDROIDPIT

Googla nu

Google Now har gått från att vara lite av en udda sidoattraktion till en avgörande del av Android-operativsystemet. Allt du behöver göra är att säga ”Ok, Google” för att aktivera det, då kan du utfärda olika kommandon som navigeringsanvisningar, skicka meddelanden och naturligtvis söka på internet. Lager Android-enheter som Nexus 5, Nexus 6 och Moto X låter dig växla Google Nu till “Alltid på”, medan du i andra bara kan dra uppåt från hemknappen för att ta fram Google Nu-skärmen och sedan säga “Ok, Google för att aktivera den.

androidpit google nu kortteaser

Google Nu har blivit en viktig funktion på Android-enheter. / © ANDROIDPIT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here