Apple Vision Pro avslöjat: Tålamod lönar sig med banbrytande innovation

0
42
Skärmdump 2023 06 05 kl. 21.02.23
© NextPit

Om det var upp till de många analytikerna, läckarna och informanterna skulle Apples första fristående VR-glasögon ha varit officiella för länge sedan. Istället var vi tvungna att vänta tills dagens WWDC 2023 keynote för att Apple Vison Pro skulle officiellt presenteras. NextPit ger dig nu de första fakta om Apples allt-i-ett AR-headset.

Efter Oculus introduktion av sitt särskilt populära fristående VR-headset, Oculus Quest 2 (nu Meta Quest 2), som en efterföljare till Oculus Quest i september 2020, var det överraskande att se Bytedance, en kinesisk tillverkare, föregripa Apple med releasen av dess Pico 4. Dessutom debuterade HTC med Vive XR Elite och det tidigare Facebook-företaget presenterade Meta Quest Pro. Alla dessa är allt-i-ett XR/VR-headset, som vart och ett visar upp en rad mixed reality-funktioner i varierande grad av effektivitet.

  • Läs också: En jämförelse av de fyra bästa fristående VR-glasögonen som fortfarande finns tillgängliga just nu

Apple Vision Pro är officiellt

Men vad Apple har levererat idag efter år av väntan kan inte ens definieras exakt ännu. Är Apple Vision Pro ett VR-, XR-, MR- eller till och med AR-glasögon? Förmodligen lite av allt. Utseendet på den nästan 3 500 dollar Vision Pro beskrivs med största sannolikhet bäst som skid- eller dykglasögon. Men den är utrustad med massor av teknik: Vision Pro behöver inga kontroller – navigering sker med fingrar, röst och ögon.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro med en MagSafe-kabel på sidan. / © NextPit

Det finns en roterande krona för transparens mellan verkligheten och vad glasögonen visar dig på de två mikro-OLED-skärmarna med över 23 miljoner pixlar. Ström till Vision Pro kommer från ett externt batteri som ansluts till en MagSafe-kabel på sidan av pannbandet och sägs ge två timmars ström.

Apple AR-glasögonen är utrustade med otaliga IR-sensorer, LiDAR och högupplösta kameror, som kräver anständig prestanda för 3D-rendering i realtid. Detta görs av en Apple M2 och en Apple R1-chipset i Apple Vision Pro.

Apple Vision Pro

Två Apple-processorer ger tillräcklig prestanda. / © NextPit

På tal om 3D: Apple Vision Pro har en 3D-kamera ombord, som kan aktiveras med en hårdvaruknapp för att spela in foton, ljud och video i rumslig kvalitet. Det skapar också en ganska verklig avatar. Den utåtböjda OLED-skärmen är tänkt att visa dina ögon för utomstående, vilket verkade lite läskigt.

Apple Vision Pro

Den yttre displayen, som visar ögonen, kan se lite läskig ut. / © NextPit

Efter vårt test av Meta Quest Pro märktes ett visst tryck i pannan efter en kort tid. Ett problem som Apple Vision Pro förmodligen inte kommer att ha. Det mycket tjocka ljusskyddet runt ögonen är flexibelt och anpassar sig perfekt till ansiktsformen.

På baksidan hålls Apple AR-glasögonen på plats av en tygrem som erbjuder optimal dämpning, andningsförmåga och töjbarhet, och kan justeras perfekt med “Fit Dial”.

Apple Vision Pro

En tjock, flexibel insynsskydd och justerbar tygrem ska säkerställa en bekväm passform. / © NextPit

Det förinstallerade operativsystemet kallas visionOS och är baserat på macOS, iOS och iPadOS. För närvarande är Apple Vision Pro endast tillgänglig för $3 500 i USA. Andra länder bör dock följa efter inom kort, även om målgruppen borde vara ganska hanterbar för tillfället enligt mig. Men jag kan ha fel.

Vad tycker du om Apple Vision Pro? Är det en enhet du kan tänka dig att köpa snart? Du får gärna skriva till oss din åsikt om Apples AR/VR/MR/XR-glasögon i kommentarerna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here