Hur man åtgärdar en mus som släpar efter på en Windows PC eller Mac

0
6

Nästan alla som använder en dator gör det med mus och tangentbord, men det finns tillfällen då den tidigare enheten inte fungerar. Musfördröjning är när markören rör sig långsamt, vilket resulterar i ett försenat svar och åtgärder, och känns inte intuitivt. Fördröjningen stoppar produktiviteten och är mycket irriterande att arbeta med.

Hur man åtgärdar en mus som släpar efter på en Windows PC eller Mac

Musfördröjning kan vara resultatet av många problem, men det finns tydliga lösningar på dem. Läs vidare för alla detaljer om du vill lära dig hur du löser problemet.

Fixa Mouse Lag i Windows 11

Musfördröjning i Windows 11 är inte svårt att fixa. De vanligaste orsakerna är trasiga drivrutiner eller att Bluetooth-möss är petiga. Ändå är det inte alltid enhetens fel.

Uppdatera drivrutiner för mus

Drivrutiner för mus ser till att din mus fungerar korrekt. Om de inte uppdateras kan problem som fördröjning uppstå. Följ dessa instruktioner för att förnya dem.

 1. Högerklicka på Start-knappen.
 2. Välj “Enhetshanteraren”.
 3. Leta efter “Möss och andra pekdon” och dubbelklicka på den.
 4. Klicka på fliken “Driver”.
 5. Klicka sedan på “Uppdatera drivrutin.”
 6. Välj “Sök automatiskt efter drivrutiner.”
 7. Om det finns nya, vänta tills de har installerats och starta om datorn.

Men den här metoden kanske inte fungerar. Du kan behöva ladda ner drivrutinerna som är gjorda speciellt för din mus. Sök efter dess drivrutiner och följ dessa steg.

 1. Använd din webbläsare och leta efter din musmodell.
 2. Gå till tillverkarens webbplats.
 3. Ladda ner rätt drivrutin.
 4. Följ installationsanvisningarna.

Om allt går smidigt kommer musfördröjningen att försvinna.

Aktivera eller inaktivera alternativet Scroll Inactive Windows

Den här inställningen tillåter användare att automatiskt rulla i inaktiva fönster genom att bara hålla muspekaren på sidan. Men det kan introducera musfördröjning beroende på dator. Att ha den på hjälper ibland, men andra tycker att inaktivering av den är nyckeln till att fixa musfördröjning. Lär dig hur du gör det nedan.

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj “Inställningar”.
 2. Gå till “Bluetooth och enheter.”
 3. Rulla ned och välj “Mus”.
 4. Slå på eller av “Bläddra inaktiva fönster när du håller muspekaren över dem” flera gånger.
 5. Testa och se om fördröjningen fortfarande är där.

Fixa musfördröjning i spel

Även om många av lösningarna vi kommer att nämna också fixar musfördröjning när du spelar videospel, är här några steg som vanligtvis hjälper mest. Att stänga av spelfältet eller inaktivera musacceleration när du spelar kan få saker att fungera smidigare. Om du gör det sparar du systemresurserna.

För att stänga av Game Bar, prova dessa instruktioner.

 1. Klicka på Start-knappen och välj “Inställningar”.
 2. Gå till avsnittet “Spel”.
 3. Stäng av alternativet för att öppna Xbox Game Bar.
 4. Gå tillbaka till menyn Inställningar och gå till “Appar”.
 5. Hitta listan “Xbox Game Bar” och klicka på de tre prickarna.
 6. Välj “Avancerade alternativ”.
 7. Klicka på “Aldrig” från rullgardinsmenyn märkt “Behörigheter för bakgrundsappar.”
 8. Rulla ned och välj “Avsluta”.

Spelfältet är användbart för vissa spelare, men det är inte alltid den bästa funktionen för att hålla sig aktiv. Läs följande steg för att inaktivera musacceleration.

 1. Öppna Start-menyn och klicka på “Inställningar”.
 2. Gå till “Bluetooth och enheter.”
 3. Välj “Mus” från listan.
 4. Öppna “Ytterligare musinställningar.”
 5. Avmarkera “Förbättra pekarens precision”.
 6. Använd inställningarna och klicka på “OK”.

Musacceleration kan krocka med spelinställningar eller musdrivrutiner från tredje part. Genom att inaktivera den kan du eliminera en onödig kugg i spelmaskinen.

Fixa Mouse Lag i Windows 10

Medan korrigeringarna för Windows 11 också kan tillämpas på Windows 10 med några små skillnader, kommer vi att täcka några nya lösningar för Windows 10 ändå.

Ändra PalmCheck-tröskeln

Detta är en inställning endast för Windows 10 som ibland gör att styrplattor fördröjer. Det finns bara på bärbara datorer eller om du använder en extern styrplatta.

 1. Högerklicka på Start-menyn.
 2. Gå till menyn Inställningar.
 3. Gå till “Enheter”.
 4. Klicka på “Touchpad” och “Settings” under “Synaptics Touchpad”.
 5. Flytta reglaget under “PalmCheck” till vänster så mycket som möjligt.

Om det inte tar bort musfördröjningen måste du prova något annat.

Inaktivera NVIDIAs High Definition Audio eller Realtek HD Audio Manager

NVIDIAs High Definition Audio kan orsaka problem för vissa användare, och detsamma kan sägas om Realtek HD Audio Manager. Vissa datorer kommer inte att ha det tidigare alternativet, särskilt om den har en AMD-processor.

 1. Högerklicka var som helst i aktivitetsfältet.
 2. Öppna Aktivitetshanteraren.
 3. Klicka på “Detaljer”.
 4. Rulla ner och leta efter en av dessa två processer och klicka på appen.
 5. Välj “Avsluta uppgift”.

Om din mus fortfarande släpar efter är det troligen inte ljudprocessens fel. Det skulle vara bäst om du försökte titta på musen istället.

Kontrollera musen

Dessa tips fungerar på alla enheter och operativsystem. Även om de exakta stegen kan variera, är det bättre att prova dem i detalj.

Användare som föredrar en Bluetooth-mus kan uppleva fördröjning om musen är för långt från datorn eller om det finns föremål som orsakar störningar. Den enda lösningen för detta är att flytta närmare och ta bort hindren så att signalen kan sändas till datorn utan att blockeras.

Om din mus är designad för USB 2.0, anslut den inte till en USB 3.0-port. Det kan orsaka problem som fördröjning. Spara 3.0-porten för nyare enheter, eftersom de kommer att dra mest nytta av uppgraderingen.

Varje enhet kommer så småningom att misslyckas, och ibland är det dags att skaffa en ny mus. Även om din nuvarande kan ha tjänat dig väl genom åren, vill du spela spel eller använda datorn utan musfördröjning. Överväg att skaffa en avancerad modell som håller längre.

Fixa Mouse Lag i Windows 7

Windows 7 är fortfarande förvånansvärt utbrett de senaste åren på grund av dess stabilitet. Men musproblem kan fortfarande uppstå även på detta äldre operativsystem.

Stäng av snabbstart

Snabbstart kallas också ibland för snabbstart eller snabbstart, och det är ett alternativ som är utformat för att snabba upp starttiderna. Men det finns tillfällen då det orsakar mer skada än nytta. Att inaktivera det bör eliminera vissa prestandaproblem som musfördröjning eller frysning.

Windows 7-användare måste ange BIOS för att inaktivera snabbstart. Eftersom alla datorer är olika, följ de exakta stegen för att komma åt BIOS.

När du använder BIOS-menyn, se till att du inte ändrar inställningar som du inte är säker på. Du kan orsaka problem på detta sätt och måste gå in i BIOS igen.

 1. Starta om din dator.
 2. Gå in i BIOS eller så kan du komma åt BIOS genom att klicka på “Kontrollpanelen” i Start-menyn.
 3. Leta efter alternativet Snabbstart.
 4. Klicka på knappen “Inaktivera alla”.
 5. Testa musen när du har avslutat BIOS-menyn och låtit datorn starta.

Flytta din trådlösa router och andra enheter

Trådlösa möss sänder signaler och störningar kan uppstå om det finns för många trådlösa enheter i ett rum. I dessa fall kan du flytta din router till en annan plats. Den trådlösa musen ska inte ha några föremål eller andra signaler mellan sig och dongeln eller datorn.

På samma sätt, undvik att ha radioapparater eller andra signaler aktiva när du använder en trådlös mus. Interferens är mycket möjligt men kan förebyggas.

Fixa Mouse Lag på en Mac

Mac-datorer är i allmänhet pålitliga datorer, men musfördröjning kan också förekomma på dem. Kolla tipsen nedan för att lära dig hur du blir av med det.

Slå på och av Bluetooth igen

Bluetooth-problem kan lösas genom att stänga av och slå på Bluetooth igen. Det är bara giltigt för trådlösa möss eftersom trådbundna möss inte använder Bluetooth alls.

 1. Klicka på Bluetooth-ikonen överst på skärmen.
 2. Stäng av Bluetooth.
 3. Vänta ett ögonblick och slå på den igen.
 4. Kontrollera om din mus fortfarande släpar efter.

Byt ut musens batterier

Låga batterinivåer är en orsak till musfel. Ta ur de gamla batterierna, byt ut dem mot nya och försök att ansluta musen till din Mac igen.

Färska batterier är vanligtvis ett utmärkt botemedel mot konstigt musbeteende och eftersläpning. Du kommer att vilja övervaka deras kraft för att hålla laddningsnivåerna höga hela tiden.

Överväg att använda en USB-dongel

Det finns fall av Mac-datorer som upplever felaktiga Bluetooth-anslutningar, och ett sätt att fixa detta är genom att skaffa en USB Bluetooth-dongel. Dessa enheter tenderar att vara mer stabila.

Men det omvända kan också inträffa. Om en dongel är trasig, prova att ansluta musen till datorn direkt (med sladd) istället och se om fördröjningen försvinner.

Frigör RAM

En överbelastad Mac kan släpa, vilket betyder att det finns för många aktiva processer som arbetar samtidigt. Du vill frigöra din CPU och RAM genom att avsluta program. Så här fungerar det.

 1. På din Mac, tryck på Kommando + Alt + Escape för att ta fram Mac Task Manager.
 2. Leta efter appar som förbrukar mycket resurser.
 3. Välj en app.
 4. Klicka på “Force Quit” för att avsluta dem.

Du kanske märker något liknande när du spelar spel. Om dina spelinställningar är för höga kan du uppleva ramfall, vilket är ett annat resultat av fördröjning. Din mus och allt annat kommer att släpa om din Mac inte har några resurser över.

Fixa musfördröjning på MacBook på extern bildskärm

Mac-användare med en extern bildskärm ansluten till sin enhet kan ibland undra varför den externa skärmen är långsammare än vanligt. Upplösningen kan vara orsaken.

Så här justerar du upplösningen.

 1. Öppna menyn Systeminställningar.
 2. Gå till “Displays”.
 3. Klicka på “Skalad”.
 4. Ändra upplösningen till något du föredrar.

I dessa inställningar kan du också justera uppdateringsfrekvensen för att säkerställa att båda skärmarna har samma frekvens. Det eliminerar vanligtvis eftersläpningen. Andra gånger är det ett hårdvaruproblem.

Om HDMI-kabeln eller andra enheter är de skyldiga, måste du byta ut eller ta bort dem. Det finns ingen annan väg runt detta problem.

Smidig drift

När du använder en dator bör det inte finnas någon som helst musfördröjning, eftersom det kommer att störa produktiviteten. Även om orsaken kanske inte är uppenbar initialt, bör problemet lösas om du försöker lösningarna en efter en. Ibland räcker det att koppla bort och återansluta musen.

Vilka andra lösningar känner du till? Vilken var den mest hjälpsamma för dig? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here