Hur man köper och installerar en EV-hemladdare i ditt hem

0
7
go eCharger HOMEfix 11 kW
© go-e

Att ha en egen elbil-hemladdare är den mest bekväma och bekväma metoden för att ladda ett elfordon. Men vilka saker måste du tänka på när du köper och installerar din egen laddstation? Finns det några tillgängliga statliga rabatter? Och vad är det för funktioner som du inte borde vara utan? Vi kommer att navigera i dessa frågor och förklara dem i den här guiden.

Innan man köper ett elfordon bör alla också tänka på den tillgängliga laddinfrastrukturen. På många håll finns det fortfarande utrymme för förbättringar och det är inte speciellt smart att uteslutande förlita sig på allmänt tillgängliga laddstationer i första hand. Därför är det tillrådligt att tänka på att installera en EV-hemladdare direkt i ditt eget hem.

Du kommer att kunna se en översikt över stegen du bör ta när du skaffar din egen privata EV-laddare nedan. Få inte panik, det finns bara en handfull punkter du behöver tänka på, så låt oss ta det direkt!

Varför köpa en EV-hemladdare i första hand?

Den här frågan låter kanske konstigt för dig, men i själva verket funderar många på att ladda sin elbil helt enkelt genom att använda ett vanligt eluttag och den bärbara laddaren som vanligtvis följer med din glänsande nya elbil. Men är det en bra idé? Kort svar: Nej! Laddningen kommer att vara fruktansvärt långsam med en räckvidd på cirka 10 miles per timme, beroende på effektiviteten hos din elbil, naturligtvis.

De bärbara laddarna som vanligtvis kommer med din elbil laddas med 120 volt och kallas nivå 1-laddare. Det kommer att ta någonstans mellan 10 och 20 timmar att ladda din bil helt. Det kan vara bra om din dagliga pendling består av korta resor till den lokala Costco. Om du regelbundet kör mer än cirka 30 mil på en enda dag, vill du skaffa en så kallad Level 2-laddare.

Nivå 2-laddare fördubblar spänningen till 240 volt och laddar upp till åtta gånger snabbare än din genomsnittliga nivå 1-laddare. Hur som helst är de tillräckligt snabba för att fylla på ditt batteri över natten. Nackdelen: Dessa laddare kommer antingen med samma 240-volts 14-50-kontakt som du hittar på torktumlare och andra stora hushållsapparater – eller så måste de kopplas fast av en elektriker. Om du inte har ett 14-50 eluttag i rätt position, måste du betala en professionell elektriker i alla fall.

Allt inkluderat, den typiska kostnaden varierar mellan $400 och $4500 för en nivå 2 EV-hemladdare inklusive hårdvara och installation.

Sammantaget överväger fördelarna med att ha en egen nivå 2-laddare generellt sett kostnaden:

  • Du kan ladda din bil när som helst eftersom du ensam använder EV-hemladdaren.
  • Du sparar dig besväret med att leta efter offentliga laddpunkter.
  • Laddningseffekten mellan ditt e-fordon och din EV-hemladdare regleras automatiskt.
  • Om EV-hemladdaren har en backend kan du fakturera din arbetsgivare för den laddade elen av en tjänstebil.

Saker att tänka på innan du köper en EV-hemladdare

Lagkrav

Till skillnad från andra tekniska enheter måste du först försäkra dig om att du har behörighet att installera EV-hemladdaren i dina lokaler.

Husägare har lättare att göra det eftersom de inte behöver gå till en hyresvärd för tillstånd. I bekvämligheten av ditt eget hus installerar du helt enkelt EV-hemladdaren var du vill. Beroende på kraftledningen som leder till ditt hus, kommer du att kunna installera en mer kapabel el-laddare i ditt hem. Moderna hus är vanligtvis kopplade med 200-amps ledningar.

Men om du hyr eller äger en lägenhet i ett flerfamiljshus måste du först inhämta tillstånd från hyresvärden eller på ägarmötet. I princip gäller dock “rätt att ta betalt” även för hyresgäster. Beroende på vilken stat du bor i kan lagarna skilja sig åt. Det är bäst att göra några snabba efterforskningar genom att söka efter “rätt att ta betalt [your state]” och träffa de andra hyresgästerna som bor i ditt hyreshus för att tillsammans kontakta hyresvärden.

Om din hyresvärd ger dig grönt ljus måste ni alla tillsammans besluta om ett system som kryssar i alla rutor. Smarta laddare med dynamisk lastbalansering säkerställer till exempel att det alltid finns tillräckligt med ström till alla lägenheter i byggnaden. Och de flesta avancerade smarta laddare har även pekskärmar som möjliggör en exakt individuell fakturering av hyresgästerna beroende på hur mycket el de använde.

Ansluta en laddare till ett elfordon

Valet av rätt plugg spelar också roll. I USA har typ 1 etablerat sig som standard. / © Lindaze / Shutterstock.

Det är också logiskt att de rumsliga kraven måste uppfyllas. Med andra ord bör du helst ha en parkeringsplats som är något skyddad från vädret, vilket med största sannolikhet kommer att kräva garage eller carport. Du bör också se till att kabellängden är lämplig och att du inte riskerar att skapa snubbelrisk med kabeln. På tal om kablar: Förklara i förväg om du behöver en typ 1 eller typ 2 laddkabel. I staterna är typ 1 den dominerande kabeln.

Inköp av EV-laddare

Som med alla köp spelar priset in såklart. När det gäller EV-hemladdaren är investeringen sammansatt av flera poster – och flera frågor uppstår: Finns det en statlig rabatt som du kan dra nytta av? Kommer du eller hyresvärden att betala? Har du ett solcellssystem? Hur mycket kommer själva installationen att kosta? Du bör ha allt detta i åtanke förutom inköpspriset för hårdvaran.

Kostnad för EV-laddaren och dess installation

Först och främst vill du ta reda på vad själva hårdvaran kostar. Detta beror på tillverkaren och utbudet av funktioner och börjar från 500 USD ungefär. De mer avancerade och smarta laddarna för individuellt bruk kommer att kosta runt 1 500 dollar, även om det även finns några dyrare varianter. Vi kommer mer ingående till biten om installation av en elektriker senare. Som en tumregel bör du också vara beredd att avsätta ytterligare $500 till $1500 för installation beroende på dina individuella förutsättningar.

EV laddas

Var uppmärksam på kabellängden och förhindra att kabeln blir en snubbelrisk. / © Mr Loeffler / Shutterstock

När du handlar efter en elbilsladdare, se till att se om du kan dra nytta av några erbjudanden från dina elleverantörer eller få installationspaket. Min kära kollega Camila, till exempel, har nyligen fått ett erbjudande som erbjuder en rejäl hårdvarubonus för EV-hemladdaren. Att ha fastställt kostnaden skulle säkert ge dig en viss säkerhet och förhindrar en elektriker från att debitera dig en rejäl avgift senare.

Finns det statliga rabatter?

Ja och nej. Eller kanske. Vi rekommenderar dig ta en titt på Veloz hemsida och ange din platsinformation. Webbplatsen ger dig sedan en översikt över olika typer av elektriska laddare och de statliga rabatterna du kan förvänta dig i din region. Även Velozs jämförelseverktyg visar dig uppskattade installationspriser beroende på vilken typ av EV-hemladdare du valt. Var dock medveten om att dessa installationskostnader bara är uppskattningar och beror på hur ditt hem är inrett.

Om du undrar: Veloz är en ideell organisation som ägnar sig åt att göra övergången till elektrisk mobilitet smidigare och har några bra verktyg på sin webbplats.

EV-hemladdare prestanda och funktioner

Utbudet av funktioner och laddningskraft avgör också priset på din EV-hemladdare. Du kanske lätt klarar dig med en EV-hemladdare som levererar 3,7 kW till din elbil och uppfyller dina laddningsbehov. Men tänk också på att en EV-hemladdare är en långsiktig investering och att du kan behöva mer laddningskraft för din nästa bil.

Wallbox Commander 2 med 7-tumsskärm

Den här laddaren får poäng med sin sjutumsskärm och en stilren design. / © Wallbox

Högre prestanda betyder inte nödvändigtvis ett betydligt högre pris. JuiceBox 40 Smart Electric Vehicle (EV) Laddningsstation kommer med Wi-Fi-anslutning och kan köpas för bara $699. Den har som tillval också en 240-volts 14-50-kontakt – om du har en kontakt tillgänglig i ditt hem är du bra att gå utan att anlita en elektriker. Om inte, kan du välja den fasta versionen och låta en specialist ta över installationen.

Ett tips när det kommer till funktioner: Betala inte för ett ymnighetshorn av funktioner som du inte behöver. Innan du köper, fundera till exempel på om du vill reglera dina kostnader med din arbetsgivare eller skattekontoret vid en företagsanvänd EV-hemladdare. Fråga dig också om du vill behålla kontrollen via app eller en extra display? Vill du integrera EV-hemladdaren i solcellssystemet eller begränsa åtkomsten via ett RFID-kort? Ha alla dessa faktorer i åtanke innan du släpper något seriöst mynt för en EV-hemladdare.

Rekommenderade EV-hemladdare

Vi har inte kunnat testa några EV-hemladdare för oss själva, så vi har inte möjlighet att göra en egen lista över de bästa. Men vi kan åtminstone se oss omkring på vad de som pysslar med dem och deras respektive rekommendationer.

Till exempel har JuiceBox 40 Smart Electric Vehicle (EV) Charging Station fått ett 4,5-stjärnigt betyg från över tusen recensioner och erbjuder röststyrning via Alexa för att starta upp. Det är inte bara relativt prisvärt, det laddar även din elbil säkert, snabbt och tillförlitligt.

JuiceBox-laddare plus smartphone-app

JuiceBox-laddaren kommer med en praktisk app. / © JuiceBox

Om du föredrar det kan du även använda funktionen för urkoppling via den mycket väldesignade appen. Detta är praktiskt om du vill dra fördel av en billigare nattelpris.

Andra rekommenderade EV-hemladdare:

Pulsar Plus

Med en kompakt design erbjuder den kraftfull prestanda och är redo för utomhusbruk. NEMA 14-40-kontakten ingår och kommer med typ 4-klassificering för vattenskydd. Den stöder 240-volts nivå 2 EV-laddning. Både Bluetooth- och Wi-Fi-anslutning ingår förutom en app.

Lefanev

Till detta pris får du en IP66-klassad vattentät Level 2 EV-hemladdare! Denna allvädersenhet kommer med en LCD-skärm som talar om exakt hur mycket och vilken hastighet du laddar med. Den levereras med en 25-fots kabel som borde räcka för de flesta. Snacka om fynd!

Installera EV-hemladdaren

Med själva installationsprocessen har du faktiskt fruktansvärt lite att göra. I enklaste fall har ditt hem ett 14-50 eluttag på rätt plats. Därför kan du bara köpa en laddare som kommer med en kompatibel kontakt, hänga den i väggen och koppla in den.

I alla andra fall bör du överlåta installationen till kvalificerade elektriker och fackmän! Vi har redan nämnt installationskostnaderna ovan – medan du i många fall kan få ett paket som innehåller hårdvara och installation, kan det vara billigare att anlita en elektriker på egen hand.

Om möjligt bör du ordna ett besök i förväg för elektrikern för att kontrollera villkoren på plats. Den professionella har en annan uppfattning när det kommer till olika punkter som måste beaktas. Genom denna preliminära kontroll kan elektrikern presentera den totala kostnaden på ett mer detaljerat sätt. Dessa baseras bland annat på hur komplicerad installationsprocessen är, om man behöver bryta ner en vägg, avståndet från strömanslutningen till EV-hemladdaren och en massa andra faktorer.


Med det är vi klara och förhoppningsvis är du lite klokare på att installera en EV-hemladdare för din e-bil nu. Har du redan erfarenhet av din egen elbilsladdare? Låt oss veta i kommentarerna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here