UWB “Nyckelupplevelse”: Hur iPhone blir en bilnyckel

0
7
bmw 220i uwb nyckelhjälte
© Alexander Hauk

Nyckellösa system för bilar är praktiska, men de är inte utan kontroverser. De befintliga säkerhetslösningarna, som gör en klassisk bilnyckel föråldrad, går att lura. Många ägare av dyra bilar som har fallit offer för stöld kan berätta en sak eller två om saken. Med den så kallade Ultrawideband-tekniken (UWB) vill fler och fler biltillverkare nu få ett slut på sådan kriminell verksamhet. Läs den här artikeln för att ta reda på hur detta fungerar, till exempel med en BMW 220i och iPhone, och även varför UWB har potentialen att revolutionera marknaden för smarta hem.

Handen på hjärtat: När man letar efter bilnyckeln i byx- och jackfickorna har nog varje förare lämnat sin kaffekopp eller andra saker på bilens tak. Detta är otur för alla som redan tillfälligt har glömt föremålet som placerats på taket när de sätter sig i bilen. Tusentals bakrutor i bilen har upplevt droppande kaffe, bärbara datorer ligger krossade på vägar och förlorade portföljer vittnar om en sådan olycka.

Nyckellösa system ser till att bilen låser upp sig själv automatiskt så fort ägaren närmar sig utan att behöva ta upp nyckeln eller trycka på en knapp på nyckelbrickan. Motorn kan även startas med en knapptryckning, utan tändningslås på plats. Med tidigare system går dock bekvämligheten på bekostnad av säkerheten, eftersom de kan luras med lite teknisk kunskap eller en hanterbar ekonomisk utgift.

Om användaren närmar sig bilen med iPhonen i fickan låses dörren upp automatiskt. Om du är mycket uppmärksam kan du höra hur dörren låses upp precis innan du drar i handtaget. / © Alexander Hauk

Med konventionell nyckelfri teknik mäter systemet faktiskt mottagningsnivån för nyckelradiosignalen utan att kontrollera om den uppmätta mottagningsnivån är vettig. Ibland räcker det om signalnivån är tillräckligt hög, och då låses bildörrarna upp. Brottslingar utnyttjar denna svaga punkt med hjälp av speciella anordningar. De förlänger och förstärker nyckelns radiosignal, som den rättmätige ägaren till exempel hänger på nyckelhyllan bakom sin egen ytterdörr eller lämnar på restaurangbordet. Enligt en nyligen genomförd undersökning av 500 bilar av den tyska bilklubben (ADAC) är endast cirka fem procent av fordonen väl skyddade mot stöld.

Flera biltillverkare förlitar sig på UWB

En så kallad reläattack som tidigare beskrivits fungerar inte med ultrabredbandsteknik. Detta beror på att systemet inte bara mäter signalnivån utan tack vare UWB mäter det också extremt exakt radiosignalens utbredningstid. Om räckvidden manipuleras, där sändningstiden för radiosignalen mellan sändaren och mottagaren är för lång, förblir bilen låst. Av säkerhetsskäl använder fler och fler biltillverkare denna teknik, inklusive Audi, BMW, Ford, Genesis, Mercedes, Skoda och Volkswagen.

Förutom UWB-teknik för nyckelbrickan erbjuder BMW Digital Key Plus som tillval för flera modeller, inklusive BMW 220i Active Tourer. Detta gör att ägaren kan lagra den elektroniska nyckeln i den digitala plånboken på en smartphone. För att detta ska fungera måste “Min BMW” appen måste först laddas ner och installeras på ägarens egen smartphone. För dem som väljer nyckelbrickan låses dörren upp som genom ett trollslag strax innan du når fordonet och låses även automatiskt inte alltför långt efter att föraren lämnat bilen. Motorn kan även startas genom att trycka på startknappen i mittkonsolen, för så fort nyckelns ägare kommer in känner bilen igen föraren.

BMW 220i i vikt

Vi testade UWB-bilnyckeln med denna BMW 220i och en iPhone. / © Alexander Hauk.

Appen erbjuder även en mängd information och funktioner. Till exempel kan den aktuella bränslenivån och den ungefärliga räckvidden ses när du är på språng. Appen kan också användas för att låsa och låsa upp fordonet helt enkelt genom att trycka på en knapp på motsvarande symbol. Den som har glömt platsen för bilen kan trycka på “Fordonssökare” knappen och den exakta positionen visas på en karta.

Även om smarttelefonens batteri tar slut tar systemet hand om problemet: allt föraren behöver göra är att hålla sin smartphone direkt upp till dörrhandtaget. Dörrarna låses upp via NFC-chippet integrerat med själva smarttelefonen. Dessutom fortsätter varje BMW-kund att få en vanlig nyckelbricka med knappar ifall smarttelefonen tappas bort eller blir stulen. Vad mer är praktiskt? Den digitala nyckeln kan även delas med andra personer, till exempel familjemedlemmar, via appen.

Digitalare och fysiska Autoschlüssel

Med iPhone eller den klassiska nyckelbrickan? Med fler och fler märken och fordon som hoppar ombord på tåget har användarna ett val. / © Alexander Hauk

Så här fungerar UWB-teknik hos BMW och andra biltillverkare

Flera chips är integrerade i fordonet som tar emot de krypterade radiosignalerna från smarttelefonen. Från den tid det tar att skicka och ta emot dessa signaler bestäms den rättmätige bilägarens exakta rumsliga position. Bilen kan endast startas då om föraren sitter inne.

Förutom BMW förlitar sig flera andra biltillverkare på UWB-teknik. Hos Audi är tekniken för närvarande tillgänglig för de klassiska nyckelbrickorna i A3 och Q4 e-tron-modellerna. Alla kommande modeller baserade på de nya fordonsplattformarna PPE (Premium Platform Electric) och PPC (Premium Platform Combustion) kommer att finnas tillgängliga med den nya tekniken. “De första modellerna på de nya plattformarna kommer att introduceras nästa år,” säger Audis talesman Michael Crusius.

Blick ins Auto hos BMW über die Smartphone-App

BMW-appen ger också andra fördelar. Till exempel låter den dig ta en titt inuti bilen. / © Skärmbild: Alexander Hauk, montage: NextPit, foto: DenPhotos / Shutterstock.com.

Hos Skoda finns UWB-teknik för närvarande i nyckelbrickorna för Octavia- och Enyaq-modellerna. “Det är planerat att andra modellserier kommer att utrustas med denna teknik,” säger Skodas talesman Karel Müller. Enligt Michael Schweitzer på Volvo Cars har den svenska biltillverkaren för närvarande inga fordon med UWB-teknik i sitt sortiment. Detta kommer dock att beaktas vid planering av framtida modeller, upplyste en talesperson för Volvo.

Endast möjligt med moderna smartphones

Den tekniska förutsättningen för denna extraordinära nyckelupplevelse är inte bara rätt bil, utan också en kompatibel smartphone. Apple, till exempel, har utrustat alla iPhone-modeller från iPhone 11 och framåt med ett UWB-chip. Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Samsung Galaxy S21+ och Ultra, Galaxy S22-serien och Z Fold 2 och Z Fold 3 stöder också samma trådlösa teknik. I Xiaomis sortiment är bara Mi Mix-modellerna för närvarande kompatibla, och Googles är Pixel 6 och Pixel 6 Pro.

UWB-tekniken är dock inte begränsad till bara smartphones: Ett motsvarande chip är också installerat i Apple Watch 6 och Apple Watch 7, samt i Apple AirTag, Apple HomePod mini och Samsungs Galaxy SmartTag.

iphone-13-mini

iPhone 13-serien stöder UWB-standarden i sin helhet. / © NextPit

Eftersom UWB möjliggör exakt positionering och tekniken kan överföra stora datapaket över ett extremt brett frekvensspektrum är tekniken också intressant för många användningsområden för både inomhus- och utomhusbruk. Parallell användning av WLAN eller Bluetooth är inte ett problem alls eftersom frekvensområdena inte överlappar varandra, och därmed kommer du inte att stöta på någon möjlighet till störningar.

Stor framtid för UWB

Tillsammans med Internet of Things har UWB potential att förändra världen och göra vardagen lite säkrare och bekvämare. Inte bara med bilar, utan även lägenhets- och husdörrar eller garageportar kan vara utrustade med det. Spårare från Apple och Samsung som nämndes tidigare kan hjälpa till att hitta felplacerade föremål, till exempel en uppsättning nycklar.

Inomhusnavigering är också möjligt med UWB. Eftersom tekniken kan användas för att lokalisera saker exakt ner till centimetern kan den även användas för att styra smarta hemenheter i framtiden. Allt som behövs är att rikta smartphonen mot en kompatibel enhet, så kommer det att börja fungera. Enheten kommer att kännas igen och kan styras via en app på displayen. Det är dock fortfarande billigare att använda WLAN och Bluetooth, så den här bekvämligheten får nog vänta lite till.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here