Windows känner inte igen USB – Så här åtgärdar du

0
6

En USB-port, även kallad Universal Serial Bus, är ett av de snabbaste och bekvämaste sätten att överföra data mellan en dator och andra enheter. Men det kan göra mer än så. Du kan också använda den för att ladda enheter, särskilt telefoner och surfplattor, och för att förvandla din dator till en internethotspot för din mobiltelefon.

Windows känner inte igen USB - Så här åtgärdar du

Det är dock inte ovanligt att man får problem med att ansluta en enhet via USB till en dator. Här kommer vi att utforska några korrigeringar som du kan prova om din Windows-dator inte känner igen USB. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du får saker att fungera igen.

Varför Windows kanske inte känner igen USB

Windows som inte känner igen din USB-enhet kan vara ett stort besvär. Olika problem kan orsaka problemet, men det är svårt att identifiera den exakta orsaken. Vanliga problem inkluderar:

 • Använder en trasig USB-kabel
 • Arbeta med föråldrade, instabila eller korrupta USB-drivrutiner
 • Arbeta med föråldrat Windows OS
 • Felaktig datorhårdvara
 • Ett tillfälligt fel i systemet

Så här fixar du att Windows inte känner igen USB

Du kan prova många korrigeringar om din Windows-dator inte känner igen USB. Nedan kommer vi att diskutera var och en av dem i detalj. Det är också viktigt att prova var och en av dessa korrigeringar i den ordning de visas eftersom de rangordnas från enkla korrigeringar till mer komplicerade, som att uppdatera datorns USB-drivrutiner.

Koppla bort och anslut USB

Detta är den första fixen du bör prova om din Windows-dator inte känner igen en USB-enhet. Den första anslutningen kanske inte fungerar på grund av ett tillfälligt fel i systemet. Så koppla bort och anslut sedan den USB-drivna enheten du använder och se om den äntligen känns igen av din Windows-dator.

Byt till en annan port

Om din dator inte känner igen din dator kan det bero på USB-porten du använder. Försök att byta till en annan USB-port på datorn och se om det löser problemet. Denna korrigering fungerar vanligtvis för många användare, men om den inte fungerar för dig, gå vidare till de andra korrigeringarna nedan.

Se till att fildelningsalternativet är aktiverat på din telefon

Om du ansluter en USB-kabel till din Windows-dator för att utbyta data mellan datorn och telefonen måste du se till att filöverföringsläget är aktiverat på din telefon. Annars kan datorn inte känna igen din enhet.

I de flesta fall bör du automatiskt se ett popup-fönster som ber dig att aktivera fildelningsläget. Följ bara instruktionerna i guiden och aktivera läget.

Om du försöker använda din dator som en hotspot, följ stegen nedan för att aktivera USB-internetdelning:

 1. Öppna Inställningar.”
 2. Klicka på “Anslutningar”.
 3. Tryck på “Mobil Hotspot and Tethering”.
 4. Slå på vippomkopplaren “USB Tethering”.

Starta om din dator

Om ingen av ovanstående korrigeringar har fungerat, försök att starta om datorn. Det här låter som en kliché, men en snabb omstart kan åtgärda mindre mjukvarufel som gör att din dator kan upptäcka och lösa problem med hårdvara och mjukvara. Så starta om datorn och anslut USB igen för att se om problemet löser sig. Om den inte gör det, överväg korrigeringarna nedan.

Prova att använda en annan USB-kabel

Om din Windows-dator inte känner igen USB-porten kan problemet vara själva USB-kabeln. Så försök använda en annan kabel och se om det löser problemet. Om din dator inte känner igen den nya USB-kabeln är den skyldige troligen USB-drivrutinerna.

Dubbelkolla också att din USB-kabel stöder filöverföringsfunktionen. Alla USB-kablar är inte byggda för att överföra data. För att veta om du kan använda en USB-kabel för att överföra filer, kolla efter delningssymbolen i den större änden av kabeln.

Koppla ur alla andra enheter

Om du har andra enheter anslutna till datorn kan de störa USB-enheten du försöker ansluta. Så koppla bort alla enheter från datorn utom USB-kabeln och kontrollera om Windows nu känner igen den.

Felsök din USB-anslutning

Felsökningsprogrammet för Windows är det bästa sättet att upptäcka om din dator kan ha problem med maskinvara, programvara eller nätverk, inklusive USB-problem. Och det som är bra med programmet är att det automatiskt löser problemen det hittar, så att du inte behöver fixa dem manuellt. Så kör felsökaren och se om några problem dyker upp. Så här går du tillväga för processen:

 1. Öppna panelen “Inställningar” på din dator.
 2. Navigera till “Uppdateringar och säkerhet.”
 3. Välj “Felsökning”.
 4. Rulla ned och klicka på “Ytterligare felsökning.”
 5. Slutligen väljer du “USB” och klickar sedan på alternativet “Kör felsökare”.

Se till att du ansluter USB till datorn innan du kör felsökaren.

Uppdatera dina USB-drivrutiner

Om inget av ovanstående steg har fungerat kan problemet ligga i din dators USB-drivrutiner. Och om så är fallet måste du uppdatera dina drivrutiner. För att göra det, följ stegen nedan:

 1. Gå till din dator och sök efter “Enhetshanteraren”.
 2. Öppna det första alternativet som kommer upp.
 3. Expandera menyn “Universal Serial Bus Controllers”.
 4. Leta reda på enheten som Windows inte känner igen och högerklicka på den. I de flesta fall kommer denna enhet att vara märkt med ett gult utropstecken.
 5. Från alternativen som kommer upp, välj “Uppdatera drivrutiner.”
 6. Välj det första alternativet från widgeten som dyker upp för att automatiskt söka efter relevanta drivrutiner.
 7. Följ instruktionerna i guiden för att slutföra nedladdningen och installationen av relevanta drivrutiner.

Observera att sökning efter drivrutiner automatiskt kanske inte fungerar i de flesta fall eftersom om Windows hade tillgång till dem skulle det automatiskt upptäcka och installera dem – du skulle inte behöva söka och installera dem manuellt. Men i vissa fall är ditt bästa alternativ att söka efter drivrutinerna på internet och sedan ladda ner och installera dem.

Följ stegen nedan för att hitta namnet på de USB-drivrutiner som du ska installera:

 1. Öppna “Enhetshanteraren”.
 2. Under “Universal Serial Bus Controllers” väljer du den USB-enhet du försöker ansluta till.
 3. Högerklicka på enheten och välj “Egenskaper”.
 4. Navigera till fliken “Händelser”.
 5. Du hittar enhetsdrivrutinernas ID på första raden i rutan “Information”.
 6. Sök efter drivrutiner på internet, ladda ner och installera dem.

När drivrutinerna är installerade startar du om datorn och ansluter kabeln för att se om den känns igen nu. Om kabeln fortfarande inte känns igen av datorn, prova de andra korrigeringarna nedan.

Gå tillbaka till de tidigare drivrutinerna

Tvärtemot vad många tror kan uppdatering av drivrutinerna till den aktuella versionen också orsaka olika mjukvaru- och hårdvaruproblem. Och USB-anslutning är inget undantag. Så försök att rulla tillbaka till den tidigare installerade drivrutinsversionen och se om det löser problemet.

Uppdatera Windows

Att arbeta på en Windows-dator som inte är uppdaterad kan locka till sig buggar som kan hindra systemets normala funktion. Så kontrollera alltid att din dators operativsystem är uppdaterat till den senaste versionen för att vara på den säkra sidan. För att veta om ditt Windows-operativsystem är uppdaterat, följ stegen nedan:

 1. Öppna “Inställningar” på din dator.
 2. Välj “Uppdateringar och säkerhet”.
 3. Klicka på “Sök efter uppdateringar.”
 4. Om det finns några tillgängliga uppdateringar, ladda ner och installera dem.
 5. När din dator har alla uppdateringar installerade startar du om den.
 6. Anslut nu USB-kabeln för att se om den känns igen av datorn.

Inaktivera USB Selective Suspending Mode

Det selektiva USB-viloläget slår av den externa USB-enheten, vilket kan göra att Windows inte känner igen din enhet. Så fortsätt att kontrollera om läget är aktiverat. Om det är det, inaktivera det genom att följa stegen nedan:

 1. Sök efter “Strömplan” på din dator.
 2. Välj alternativet som säger “Välj ett energischema.”
 3. Navigera till din valda plan och klicka på “Ändra planinställningar.”
 4. Gå till “Ändra avancerade ströminställningar” och expandera “USB-inställningar”.
 5. Gå till “USB Selective Suspend Settings” och expandera sedan menyn “Plugged In”.
 6. Välj “Inaktiverad” från alternativen i rullgardinsmenyn.
 7. Gå nu till “Ansök” och sedan “OK”.
 8. Starta om datorn och anslut USB för att se om problemet har lösts. Om problemet kvarstår, försök med nästa lösning.

Kontrollera att USB-kabeln du använder inte är felaktig

Ibland slutar USB-kablar helt enkelt att fungera och du kan inte göra något åt ​​det. Ännu värre, det kan vara felaktigt direkt ur lådan. För att kontrollera om en kabel är defekt, anslut den till din dator och din telefon och se om din telefon laddas. Om telefonen inte laddas är chansen stor att USB-kabeln är felaktig. För att vara säker, upprepa samma process med en annan dator. Om samma problem uppstår, överväg att använda en annan USB-kabel.

Vissa datorer har en LED-lampa som tänds när porten upptäcker att en USB-enhet eller kabel har anslutits. Så anslut din USB-kabel eller enhet till datorn och kontrollera om den här lampan tänds. Om den inte gör det, signalerar det att USB-enheten är felaktig och måste bytas ut.

Anslut din kabel till en annan dator för att kontrollera om din dator är defekt

När Windows inte känner igen din enhet är det lätt att tro att det är kabeln som är problemet. Det är dock inte ovanligt att upptäcka att datormaskinvara har problem. Så försök att ansluta USB-enheten du använder till en annan dator för att se om den känns igen. Om den gör det, ligger din dators hårdvara bakom den felaktiga prestandan.

Om du inte har haft tur med ovanstående lösningar kan det vara fel på din dator. I så fall är det bäst att besöka närmaste datorreparationsbutik, så att en hårdvaruspecialist kan undersöka datorn och fastställa den bakomliggande orsaken till problemet.

Få din Windows-dator att känna igen USB igen

Även om det finns många anledningar till att din dator kanske inte känner igen USB, finns det också lika många korrigeringar på problemet. I de flesta fall kan du lösa problemet genom att koppla bort och ansluta USB-kabeln, ändra porten eller USB-kabeln du ansluter med eller starta om fönstret. Om dessa korrigeringar inte fungerar kan du behöva använda mer extrema korrigeringar, som att uppdatera drivrutinerna för din dator.

Oavsett vilket hoppas vi att några av de korrigeringar som nämns i den här artikeln kommer att få din Windows-dator att känna igen din USB-kabel igen.

Har du någonsin stött på problem med att ansluta din USB-enhet till en Windows-dator? Hur löste du det? Vänligen meddela oss i kommentarsfältet nedan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here