6 bästa macOS Sonoma-funktioner du måste känna till!

0
75
Bästa macOS Sonoma-funktioner

Apple har precis släppt den senaste versionen av operativsystemet för sina Mac-datorer, macOS Sonoma. Bortsett från ett tjusigt namn Apple valt från vinlandet Sonoma i hjärtat av Kalifornien, innehåller det nya operativsystemet många uppgraderingar som säkerligen kommer att förbättra din övergripande Mac-upplevelse. Här är några av de bästa macOS Sonoma-funktionerna från WWDC 2023 keynote.

1. Nya skärmsläckare

Mac-datorer har alltid varit kända för sina fantastiska, pittoreska skärmsläckare. Från Sierras Alabama Hills och Big Surs oländiga bergsområde, fångat från Kaliforniens Central Coast-region, ger macOS Sonoma Mac-användare över hela världen med slow-motion-skärmsläckare med hisnande vyer från platser runt om i världen.

Ny skärmsläckare i macOS sonoma

Skärmsläckaren körs medan du inte aktivt använder din Mac och lägger sig sömlöst på skrivbordet när du loggar in.

Bortsett från skärmsläckare, om du letar efter de senaste bakgrundsbilderna kan du ladda ner macOS Sonoma-bakgrundsbilder.

2. Interaktiva widgets

Widgets ger dig enkelt den senaste informationen från dina favoritappar på ett ögonkast. Men deras funktionalitet tenderar att lysa mer på iPhones och iPads eftersom det tar lite mer ansträngning att komma åt dem på Mac via meddelandecentret.

Apple åtgärdar detta genom att ge det ett nytt hem i macOS Sonoma. Du kan nu placera dina favoritwidgets var som helst på skrivbordet.

Interaktiva widgets i macOS sonoma

Vad som är ännu bättre, de bleknar och smälter perfekt med ditt skrivbord – de inkräktar inte på ditt nuvarande visningsinnehåll.

Det är ett utmärkt sätt att anpassa utseendet på ditt skrivbord ytterligare. Ta bara fram widgetgalleriet för att komma åt alla dina favoritwidgets på din Mac.

Vad är ännu bättre? Continuity låter dig komma åt dina favoritwidgets direkt från din iPhone, och nej, du behöver inte ladda ner apparna om du inte vill! Allt du behöver är att se till att din iPhone och Mac är nära varandra eller är på samma Wi-Fi-nätverk.

Precis som widgets på iPhone gav Apple också Mac-widgets ett extra lyft och gjorde dem interaktiva, så att du kan skapa mer sömlösa arbetsflöden för bättre produktivitet.

3. Spelläge

Ett råd jag ofta hör är att inte skaffa en Mac om du är en spelare. Men med tillkomsten av Apple Silicon har Macen förvandlats till en formidabel spelplattform. macOS Sonoma kommer med en ny funktion som heter Game Mode, som ger spel högsta prioritet på Macs CPU och GPU – vilket säkerställer jämnare och mer konsekventa bildhastigheter för en optimerad spelupplevelse.

Spelläge i macOS sonoma

Latenstid har alltid varit ett problem när det kommer till spel. Spelläget minskar latenstiden från dina kontroller och AirPods för en mer uppslukande och lyhörd spelupplevelse.

4. Videokonferenser

Skärmdelning är en av de mest använda funktionerna i videokonferensverktyg. Den här funktionen gjorde att videokonferenser var mer än bara ett kommunikationssätt utan ett verktyg för affärsmöten, evenemang och utbildningsinstruktioner.

Videokonferenser i macOS Sonoma

Skärmdelning, en mycket använd funktion i videokonferensverktyg, slungade videokonferenser utöver bara en kommunikationsmetod och förvandlade den till ett oumbärligt verktyg för interaktiva affärsmöten, evenemang och akademisk undervisning. Det handlar inte längre bara om att chatta – det handlar om att dela, demonstrera och samarbeta i realtid!

Men nackdelen med att dela din skärm är att din närvaro går vilse. macOS Sonoma löser detta med videoeffekten som kallas Presenter Overlay. Det verkar finnas två alternativ:

 • Litet överlägg: Detta placerar ditt ansikte i en rörlig bubbla ovanpå innehållet du delar.
 • Stort överlägg: Detta placerar dig framträdande framför, med din skärm i mitten och din bakgrund på baksidan, så att du kan prata, röra dig och gå framför ditt innehåll och interagera med det

Apple släppte också några godsaker för deltagarna, en ny reaktionsvideoeffekt. Dessa effekter har en filmisk kvalitet, djup och fokus, som sömlöst smälter samman med din video. Hittills inkluderar utvalda effekter konfetti, ballonger och fyrverkerier. Du kan till och med utlösa dessa effekter med gester, som en två tummen upp.

Som en extra behandling är detta inte begränsat till Apples ekosystem. Istället kan du använda det med andra webbkonferensverktyg som Zoom, FaceTime och Microsoft Teams!

5. Safari-uppgraderingar i macOS Sonoma

macOS Sonoma erbjuder också flera förbättringar av Apples inbyggda webbläsare.

Stora uppdateringar av Safari i macOS Sonoma

Integritet

Med privat surfning låser din Mac ditt webbläsarfönster när du inte använder det för extra sekretess, särskilt om det finns lurar i närheten. För att lägga till blockerar Privat surfning spårare från att laddas på sidor och tar bort URL-spårare när du surfar.

Lösenordsdelning

Du kan nu dela lösenord eller lösenord med andra i en familjegrupp. Alla i familjen kan redigera och uppdatera lösenord. Detta är särskilt praktiskt om din familj eller grupp delar några appar och webbplatsåtkomst med varandra.

Profiler

Låt oss vara verkliga, vi bär flera hattar dagligen, och det kan bli lite krångligt, eller åtminstone förvirrande när saker blandas ihop medan du surfar. Om du till exempel använder ett annat e-postkonto för annat arbete kan det bli en handfull att kontrollera och svara på dina e-postmeddelanden från olika konton. Detsamma gäller om du hanterar flera sociala mediekonton: din personliga, affärsmässiga och kanske en annan profil skapad bara för stalking.

Med macOS Sonoma kan du nu skapa olika profiler för att separera din historik, tillägg, bokmärken, flikgrupper, favoriter och cookies.

Profiler låter dig logga in på samma webbplats med olika konton och snabbt växla mellan dem. Detta förhindrar att Safari blir för rörigt med mappar och mappar med favoriter och bokmärken.

6. Webbappar

Med den här nya uppdateringen behöver du inte vara webbutvecklare för att skapa en app för dina favoritwebbplatser. Detta skapar ett förenklat verktygsfält för webbplatsen som ger en appliknande upplevelse. Den placerar webbplatsens ikon direkt på din Dock så att den inte går vilse när du surfar.

Webbappar i macOS sonoma

Webbappar verkar ha en dedikerad plats på vänster sida av skrivbordet. Det som är bra med den här funktionen är att den fungerar på alla webbplatser och integreras sömlöst med sökfunktionerna på Mac, inklusive Spotlight, Mission Control och Stage Manager. Du får också aviseringar från webbapparna, liknande hur du skulle göra om du interagerar med en app.

Kan min Mac köra macOS Sonoma?

Nu när du har granskat ändringarna kan du vara angelägen om att veta om din Mac skulle stödja dessa uppgraderingar. Det här är Mac-datorerna som kommer att stödja macOS Sonoma:

 • iMac (2019 och senare)
 • Mac Pro (2019 och senare)
 • iMac Pro (2017 och senare)
 • Mac Studio (2022 och senare)
 • MacBook Air (2018 och senare)
 • Mac mini (2018 och senare)
 • MacBook Pro (2018 och senare)

Avslutar…

Alla dessa macOS Sonoma-funktioner kommer till din Mac i höst. Vilken är du mest exalterad över? Berätta nedan!

Läs mer:

 • Apple tillkännager iPadOS 17 med anpassningsbar låsskärm, ny Health-app och mer
 • Hur man laddar ner macOS Sonoma developer beta
 • Ladda ner iOS 17 bakgrundsbilder för iPhone

Författarprofil

Rachel

Rachel älskar allt från Apple – från iPhones till Apple Watches till MacBooks. Hon är också medicinsk skribent och spökskrivare för olika publikationer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here