Hur man kontrollerar om någon annan har lämnat in min skatt

0
100

Skatterelaterad identitetsstöld kan hända vem som helst. Beväpnad med rätt information kan någon registrera skatter under ditt namn och stjäla din återbetalning. Om du känner att detta kan hända dig, finns det sätt att kontrollera om någon annan har lämnat in din skatt.

Den här artikeln kommer att diskutera hur du kontrollerar om någon annan har lämnat in din skatt, vad du ska göra om det händer och sätt att skydda dig själv.

Hur man kontrollerar om någon annan har lämnat in min skatt

Det enklaste sättet att kontrollera om någon annan har lämnat in din skatt är att gå till IRS hemsida och kontrollera dina skatteuppgifter. Om du inte redan har ett IRS.gov-konto kan du öppna ett med information som är privat och unik för dig. Du behöver ett giltigt e-postkonto, ditt personnummer och någon annan form av identifiering som ditt passnummer eller körkortsnummer.

När du har öppnat ett konto hos IRS, kontrollera din skatteinformation för att säkerställa att ingen annan har angett ditt personnummer. Du kan också ringa IRS och fråga om de har fått din skattedeklaration. Om du inte har lämnat in och ändå fått en skattedeklaration, vet du att någon annan har lämnat in din skatt.

Om någon annan har lämnat in dina skatter kan du få ett brev från IRS om en eventuellt bedräglig skattedeklaration i ditt namn. Du kan också bli meddelad om ett onlinekonto har öppnats med din personliga information.

Du kan också få reda på att någon har lämnat in skatt i ditt namn om din nuvarande skattedeklaration avvisas av IRS. Om du lämnade in en e-retur och det redan finns en som har godkänts av IRS med ditt personnummer, kommer du inte att kunna lämna in.

Hur du skyddar dig mot skatterelaterad identitetsstöld

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig mot att någon annan lämnar in din skatt. Identitetsstöld har blivit alltför vanligt i dagens värld, men det finns sätt att förhindra att det händer dig genom att följa några säkerhetsriktlinjer. Nedan listas några av de saker du kan göra för att skydda dig själv.

Skydda din personliga information

Förvara ditt socialförsäkringskort och skattedeklarationer på en säker plats. Skatteåterbäringstjuvar behöver ditt personnummer för att registrera skatter i ditt namn, så det är ytterst viktigt att skydda denna information. När det är dags att kassera dina äldre skattedeklarationer är det bäst att strimla dem. Alla dokument som innehåller din personliga information bör också strimlas när det är dags att kassera dem.

Skydda din personliga information online och på telefonen

Ge aldrig din personliga information till någon som ringer eller mejlar som påstår sig vara en representant för IRS. Detta är en vanlig teknik som bedragare kommer att använda för att få din personliga information. Observera att IRS aldrig kommer att ringa dig direkt utan att först officiellt informera dig via e-post att de kan försöka kontakta dig på telefon. De gör detta i första hand om du är skyldig dem en betydande summa pengar. Skatteverket kommer aldrig att ringa dig utan föregående meddelande.

Om du använder online-mjukvara för skatteförberedelse för att registrera dina skatter, använd alltid multifaktorautentisering. Detta är ett utmärkt sätt att skydda din personliga information från onlinetjuvar. Genom att aktivera multifaktorautentisering blir du ombedd att ange ytterligare information innan du kommer åt ditt konto. Denna information är vanligtvis ett lösenord eller en PIN-kod som du har ställt in och kommer att få via sms, något som en identitetstjuv inte skulle ha tillgång till.

Använd en PIN-kod för identitetsskydd när du anger dina skatter online

Om du lämnar in dina skatter till IRS med deras onlinemetod kan du begära en IP-PIN för att få tillgång till ditt onlinekonto. En IP-PIN är en sexsiffrig PIN-kod som lägger till en extra säkerhetsnivå till din personliga information när du loggar in på ditt IRS.gov-konto. Det kommer att förhindra obehörig åtkomst. Du kan begära en IP-PIN när du loggar in på ditt IRS.gov-konto, eller så kan du begära en med Blankett 15227. Observera att detta formulär endast kan användas för dem vars bruttoårsinkomst är under 72 000 USD.

De som tjänar över $72 000 per år kan begära ett möte för att personligen verifiera sin identitet. Kontakta din lokala IRS kontor att boka tid. Du måste ta med dig ditt statligt utfärdade ID och socialförsäkringskort.

Vad du ska göra om någon annan har lämnat in din skatt

Det finns flera saker du bör göra när du är säker på eller till och med misstänker att någon annan har lämnat in skatt i ditt namn. Det är mycket viktigt att du reagerar snabbt för att säkerställa säkerheten och integriteten för din skatteinformation. Ju tidigare du svarar, desto snabbare kan du åtgärda situationen.

Kontakta IRS

Om du fick ett brev från IRS som informerar dig om att ditt personnummer kan ha använts för att lämna in ditt namn, ring dem omedelbart med numret som anges på brevet. Om du upptäckte att någon kan ha lämnat in din skatt på grund av att din skattedeklaration på nätet avvisades, bör du lämna in Blankett 14039. Detta är IRS Identity Theft Affidavit och kommer att meddela IRS att du misstänker att någon annan har registrerat skatter med hjälp av din personliga information.

Begär en kopia av bedrägliga returer

Informationen i det här formuläret kan hjälpa dig att avgöra hur din personliga information användes. För att göra det, begär blankett 4506-F. Fyll i det och antingen posta eller faxa det till IRS genom att följa alla instruktionerna i formuläret.

Meddela Federal Trade Commission

Federal Trade Commission är en värdefull resurs för offer för skatterelaterad identitetsstöld. Denna onlineresurs guidar dig genom återställningsprocessen. Deras Identitytheft.gov webbplatsen erbjuder värdefulla råd om vad du ska göra om din personliga information har använts för att olagligt registrera skatter i ditt namn.

Vanliga frågor

Någon annan delade in min skatt med mitt personnummer. Ska jag fortfarande fila?

Ja. Du kommer fortfarande att behöva lämna in din nuvarande inkomstskatt. Du kommer dock inte att kunna göra det online. Du måste skicka in dem via post och betala eventuella skatter. Att lämna in dina skatter online kommer att resultera i att de avvisas på grund av dubbla anmälningar med samma personnummer.

Om någon har angett min skatt, är det möjligt att de har använt min personliga information någon annanstans också?

Om någon har ditt personnummer för att registrera skatter i ditt namn, kan de också använda det på flera olika bedrägliga sätt. Efter att ha meddelat IRS bör du kontrollera din kreditvärdighet för att se om det har förekommit någon aktivitet som är okänd för dig. Identitetstjuvar kan öppna kreditkortskonton i ditt namn.

Kontakta alla tre kreditupplysningsföretag – TransUnion, Experian och Equifax. Begär en kreditfrysning för att förhindra nya kreditkortskonton eller lån som tas upp i ditt namn. Frysning och uppfrysning av din kreditupplysning påverkar inte din kreditvärdighet och kan göras flera gånger. Du kan kontrollera din kreditvärdighet gratis en gång var 12:e månad. Det finns flera företag som tillhandahåller denna gratistjänst.

Skydda alltid din skatteinformation

Genom att skydda dina personuppgifter kan du skydda dig mot skatterelaterad identitetsstöld. Strimla alla dokument som du inte längre behöver som innehåller din personliga information. Genom att använda multifaktorautentisering när du registrerar dina skatter online ger dig ett extra lager av säkerhet. Men om du har blivit utsatt för skatterelaterad identitetsstöld, kontakta IRS omedelbart.

Har du behövt kontrollera om någon annan har delat in din skatt? Använde du metoderna som beskrivs i den här artikeln? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here