Hur Valorant Ranking System fungerar – Ranking förklaras

0
107

Om du älskar FPS multiplayer-spel och har en tävlingssvit som är en mil bred, är det dags att hoppa in i Valorants tävlingsrankade läge. Detta 5v5 FPS-skjutspel hade allt en spelare kan önska sig när det lanserades, men nu har Riot Games gjort det ännu bättre.

Du har tagit dig till behärskning med dina favoritagenter. Nu är det dags att se vem som verkligen är bäst i samhället. Ställ dina färdigheter mot likasinnade individer och klättra till toppen av de regionala topplistorna. Att skryta finns där – om du vågar anta utmaningen.

Men innan du hoppar in i en tävlingsmatch måste du beväpna dig med lite kunskap om rankingsystem. Fortsätt läsa för att ta reda på hur Valorants rankningssystem fungerar, hur man flyttar fram rankningar och hur spelets akter kommer in i rankningen.

Valorant Rank System – Översikt

Valorants rankningssystem är lite förvirrande, särskilt för nykomlingar. Systemet är som andra multiplayer-rankingsystem med några viktiga skillnader som är unika Riot Games.

För det första kan du inte bara hoppa in i konkurrenskraftigt/rankat läge på ett infall, och du kommer inte att hamna i orättvisa matcher på grund av Riot Games unika Rank Ratings (RR) och Matchmaking Rankings (MMR) system. För det andra utelämnar Leaderboards hur mycket du spelar för att hålla det rättvist. En person med fler kills and wins som spelar mindre får fortfarande sin Leaderboard-plats när någon annan spelar mer, har fler kills/wins, men har mindre kill/win-förhållande.

Här är uppdelningen av Valorant Ranks och hur de fungerar 2023.

Inledande rankingsystemdetaljer

När det här nya läget först lanserades behövde spelarna bara slutföra 20 oklassade spel för att låsa upp konkurrensläget. Eftersom det är lättare att slutföra spel än att slutföra matcher, översvämmade många troll och smurfar de matchade tävlingarna och skapade problem, så tio oklassade matcher blev kravet.

Rankingsystemet före avsnitt 4

Innan avsnitt 4 lanserades behövde du slutföra tio orankade matcher för att låsa upp konkurrensläget för spelet. Riot Games svar på potentiellt problematiska spelare var att “höja” upplåsningskraven genom att matchen slutfördes. Det är ingen perfekt lösning, men att genomföra matcher kräver mer dedikation och engagemang än att bara hoppa in i några enkla matcher.

När du slutfört tio orankade matchvinster behövde du slutföra fem placeringsmatcher. Placeringsmatcher hjälpte spelet att räkna ut var du skulle börja i rankningssystemet.

Även om du förlorade matcher tog spelet hänsyn till din prestation, inte bara om du vann eller förlorade en placeringsmatch. Valorant tog även hänsyn till dina tidigare tio orankade vinster när du bestämde din ranking.

Rankingsystemet efter avsnitt 4

Nu, från och med avsnitt 4 och senare, måste du nå kontonivå 20 för att få tillgång till tävlings-/rankade spel. Men om du spelade minst en rankad match före avsnitt 4 får du tillgång till samma tävlingsspel.

Innan du stressar upp dig om placeringsmatcher, ta en närmare titt.

Valorant ranger och nivåer

Bildkälla: Riot Games

Det finns nio grader eller divisioner i Valorant-rankingsystemet:

 • Järn
 • Brons
 • Silver
 • Guld
 • Platina
 • Diamant
 • Uppstigande
 • Odödlig
 • Radiant (tidigare kallad “Valorant”)

De första åtta leden har tre nivåer som du måste uppnå för att gå vidare till nästa rang. Den sista rangen, Radiant, har bara en nivå. Det finns totalt 25 rankningar i Valorant, exklusive Unranked.

De flesta spelare börjar på Iron rank, även om deras prestationer under placeringsmatcher kan placera dem i en högre ranking och nivå. Exceptionella spelare kan till exempel hoppa över fyra nivåer och se sin startrankning på Brons 2.

När ett nytt avsnitt börjar måste alla spelare spela 5 placeringsmatcher för att bli placerad, med Ascendant 1 som den högsta initiala placeringen.

Att spela en placeringsmatch krävs för att få din ranking i akt 2 eller 3 i ett nytt avsnitt. Din rankning sjunker inte i början av varje akt, men den kan sjunka om din placeringsmatchning blir en dålig upplevelse.

Det är också möjligt att hoppa över rang och nivåer när du spelar i tävlingsläget. Allt beror på ditt matchmaking-betyg (MMR), prestanda och frags (dödar) i en match. Konsekvens är nyckeln om du har koll på att hoppa över leden. Gå på stora vinstrader, få några MVP:er, och du kan gå snabbare genom leden. Du måste uppnå 100 Rank Rating (RR) per akt för att gå upp, till exempel från Iron Rank 1 till Rank 2.

Efter att ha placerats i en Rank från början får du 50 RR att starta. För avsnitt 2 och 3 får du minst 10 RR. När du når Immortal 2 eller högre måste du tjäna ett specifikt belopp på RR för att bli befordrad, vilket är baserat på regionala inställningar. För Nordamerika (NA) behöver du 90 RR för att bli befordrad till Immortal 2, 200 RR för immortal 3 och 450 RR för att uppnå Radiant Rank.

De två översta rangerna i Valorant-systemet (Immortal och Radiant) är reserverade för de bästa av de bästa.

Det krävs mycket dedikation och tålamod, men om du presterar bra och vinner matcher kan du så småningom arbeta dig till toppen av topplistorna.

Ranking Decay

Vissa online multiplayer-spel uppmuntrar spelare att logga in regelbundet genom att introducera en “ranking decay”-mekaniker. I andra spel, om en spelare inte tävlar under en bestämd period, börjar deras rangordning att försämras.

Valorant har ingen mekaniker för rangnedbrytning, så du kan ta pauser från spelandet om så önskas. Men om du tillbringar för mycket tid borta från spelet kan du behöva spela ett placeringsspel för att återställa din rang. Placeringsspelet hjälper till att avgöra din skicklighetsnivå efter en lång frånvaro och om du fortfarande kan tävla i din sista rang.

Ur konkurrenssynpunkt är det vettigt. Riot Games vill säkerställa att du kommer att placeras i matcher som passar din skicklighetsnivå. Att slutföra ett placeringsspel innan du kommer tillbaka i rörelsen kan hjälpa dig också. Det sista du vill är att återgå till konkurrensläget bara för att upptäcka att du är lite rostig och i över huvudet.

Regionala topplistor

Nyfiken på hur du rankas mot andra spelare i din region?

Valorant Episod 2 introducerade en ny funktion för konkurrenskraftiga spelare: de regionala topplistorna. Topplistorna visar din rangordning, betyg och personlig information som ditt Riot ID och spelarkort. Om du hellre vill vara lite mer anonym när du tävlar kan du alltid ändra din personliga information till att läsa “Secret Agent” istället.

Tyvärr kommer du inte att kunna se hur du placerar dig på de regionala topplistorna när du börjar konkurrera. Du måste spela minst 50 tävlingsmatcher först. För att behålla din plats på brädet måste du lägga lite tid på spelet och spela minst ett tävlingsspel i veckan.

Som nämnts tidigare kommer din rank inte att försämras, men du kommer inte att synas på topplistan om du försvinner under ett par veckor heller.

Kontrollera matchhistorik

Att förstå dina tidigare matcher kan hjälpa dig att avgöra vad du gör rätt och var det går fel när du klättrar i graderna. Kolla in stegen nedan för att komma åt din matchhistorik:

 1. Gå till spelets huvudpanel.
 2. Tryck på fliken “Karriär” längst upp på skärmen.
 3. Kolla in informationen för dina senaste tio matcher.

Du kommer att kunna se statistik som vinster och förluster samt dödar, spikplanter, assist och första blod. Om du är den typen av spelare som gillar att få lite meta, är denna information ovärderlig för att förstå och optimera din matchprestation.

Du kan även se hur andra spelare presterade i samma match som bonus. Välj bara ett spel och kolla in detaljerna.

Match Making Rating (MMR) förklaras

Ditt Match Making Rating (MMR) är ett av de viktigaste siffrorna du någonsin kommer att ha, men du kan inte se det. Det är ett internt system som Valorant använder för att bestämma din ranking och placering i matcher. Det är hur du matchas med andra spelare i konkurrensläge. Om du föreställer dig en gigantisk stege, representerar din MMR ditt steg på den stegen.

Riot Games säger att inga två spelare kan dela samma steg eller plats på Leaderboards-stegen. Varje match avgör om du avancerar uppför MMR-stegen eller blir “nedtryckt av andra”. Det är helt enkelt ett betyg som hjälper spelet att matcha dig med spelare på liknande nivå och är separat från ditt RR eller Rank Rating.

Riot Games tar också hänsyn till din prestation, såsom antalet matcher jämfört med vinster och dödade, för att placera dig på stegen för att upprätthålla en rättvis spelplan. Till exempel, om “Spelare 1” vinner fler matcher än du men spelar färre, kan du inte ta deras plats på topplistorna och påverka deras framgångsrika placering. Du har inte vunnit lika många, trots att du har spelat fler matcher.

Rank Betyg (RR) Förklarat

Din Rank Rating är antalet poäng du får efter varje tävlingsmatch. Du tjänar RR-poäng baserat på tävlingsvinster och din totala prestation i matchen, speciellt i lägre nivåer.

För att gå vidare till nästa nivå måste du samla på dig 100 RR-poäng. Poängtilldelningen skiljer sig från spel till spel, men generellt ser fördelningen ut så här:

 • Vinster: 10 – 50 RR, 5+ RR för diamantrankningar och högre
 • Förluster: Minus 0 – 30 RR, 50 RR max fall för diamantrankningar och över
 • Dragningar: 20 RR (baserat på prestanda) för ranking Iron – Diamond

Akta dig dock, eftersom det är möjligt att degraderas till föregående nivå om du inte får några RR-poäng i spelet. Om du blir degraderad har Valorant “degraderingsskydd” för spelare där du inte kommer att gå under 70 RR (tidigare 80 RR) för den nyligen degraderade rangen.

Den goda nyheten är att det bara tar dig 30 RR för att komma tillbaka till den tidigare rangen, men de dåliga nyheterna är att du blev degraderad i första hand.

MMR vs. RR

Din MMR och RR är separata poängsystem i Valorant. Den ena hjälper spelet att matcha dig med lämpliga spelare, medan den andra bestämmer din prestationsrankning för tävlingsläget.

Riot Games strävar efter att skapa idealiska matcher som passar din kompetens, men de har bara en “idé” om hur bra du skulle prestera. Den “idén” är ditt Match Making-betyg. När Riot Games tittar på din MMR och RR placeras du i den lägre delen av din rankningsuppskattning för att skapa matcher för att testa dig.

Om du “klarar” testet eller vinner konsekvent, bevisar du att du tillhör högre upp på den metaforiska stegen och kommer att matchas med spelare som ligger närmare din prestationsnivå. Du kommer också att se en skillnad i dina RR-poäng.

När du vinner får du fler poäng, och när du förlorar förlorar du mindre. Alla dessa extra RR-poäng går till att förbereda dig för att gå mot den högre änden av ranguppskattningen som systemet skapade för dig.

Riot Games vill så småningom att alla spelare ska gå mot “konvergens” för sina MMR- och RR-poäng. Helst kommer din RR att spegla din prestationsnivå, och din MMR kommer att tillåta dig att bevisa att du hör hemma i den rangen.

Klättra i graderna med skicklighet, inte slipa

Det är frestande att spela så många spel som möjligt för att “slipa” dig till toppen av topplistorna, men det är inte så rankningssystemet fungerar. Medan spelet lägger tonvikten på “vinster”, tittar de också på hur du vinner och de färdigheter du visade under dina matcher. Om du vill avancera genom Valorants rankningssystem handlar det om kvalitet, inte kvantitet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here