Så här ansluter du en extern enhet till din telefon via USB

0
148
AndroidPIT usb på språng 8810
© NextPit

Oavsett om du använder din Android-smarttelefon som en spelkonsol, en multimediaserver eller en kamera, kommer de flesta av oss vid något tillfälle att behöva ansluta den till extern kringutrustning som hårddiskar, USB-minnen eller till och med ett tangentbord/mus . För att de flesta av dessa funktioner ska fungera måste din smartphone stödja en standard som kallas USB OTG. I den här artikeln förklarar vi hur du använder USB OTG på din Android-enhet.

Hoppa till:

Om du inte var medveten om det, har USB OTG-standarden funnits ganska länge. Som USB-standard låter den din smartphone ansluta till flera kringutrustning. Under årens lopp har USB OTG använts för flera syften som att flasha ROM lagrade på en USB-enhet, eller till och med försöka ansluta externa hårddiskar till din smartphone.

USB OTG låter även tillbehör som möss och ett tangentbord anslutas till din telefon. Detta kan vara användbart i scenarier där din skärm inte svarar och du kan behöva ansluta din telefon till en extern skärm.

Är din smartphone USB OTG-kompatibel?

För att ansluta en hårddisk eller ett USB-minne till en Android-surfplatta eller -enhet måste den vara USB OTG-kompatibel (On The Go). Men hur vet du om det är kompatibelt? Det är enkelt, kolla bara tillverkarens webbplats eller lådan på din enhet.

AndroidPIT usb på språng 8596

Att ansluta en USB-enhet till din smartphone är enkelt med rätt utrustning. / © NextPit

Om din smartphone är riktigt gammal, om du inte längre har lådan, eller om du inte är säker på dess modellnummer, kan du använda en USB OTG Checker-app för detsamma. Som sagt, USB OTG är naturligt närvarande på Android sedan Honeycomb (3.1) så det är mer än troligt att din enhet redan är kompatibel än inte.

Appen som Nextpit rekommenderar för att verifiera USB OTG Support kallas USB OTG Checker. Det är en gratis app och du kan ladda ner den från Google Play Butik

Ett ord om kraft för drivenheter med större kapacitet

När du ansluter en extern hårddisk till din bärbara dator eller PC, drivs själva enheten av din dator. Detsamma gäller när du ansluter din lagring till din Android-telefon. De flesta smartphones klarar dock inte av att trycka ut lika mycket ström som en dator, och det kan leda till problem.

De flesta smartphones kan bara ge cirka 0,5A ström. Om din externa enhet kräver mer än så här kommer den helt enkelt inte att fungera. Hårddiskar behöver lite mer juice när de startar. Detta beror på motorn inuti. Om du upptäcker att din 1TB-enhet fortsätter att kopplas från är det förmodligen ditt problem.

usb otg ström

Du kan behöva en USB OTG som låter dig ansluta en powerbank. / © Amazon

Du kan lösa detta problem genom att lägga till en extra strömkälla. Du måste få tag i en adapter som gör att du kan ansluta en powerbank samt anslutningen till din enhet. Gör detta, och du bör inte ha några problem med att ansluta din externa lagring till din Android-smarttelefon. Se bara till att du ansluter powerbanken och telefonen först, sedan den externa enheten sist.

Fördelar och nackdelar med USB OTG

Du kanske redan är bekant med USB OTG utan att veta dess namn. Varje gång du ansluter ett tangentbord eller en mus till din Android-smarttelefon använder du OTG-teknik, och det är inte mer komplicerat att ansluta en hårddisk till din smartphone än att ansluta en mus till den. Som sagt, det finns några villkor för att vara säker på att din externa enhet kommer att kännas igen.

Alla USB-kompatibla enheter kan användas så länge de inte kräver en extern strömförsörjning. Dessutom måste din lagringsenhet (hårddisk eller USB-minne) vara i FAT32-format. NTFS-media kommer inte att kännas igen. Om din disk/nyckel inte är i detta format kan du naturligtvis formatera den och lägga den i FAT32 men du kommer att förlora all data på den innan omformateringen, så se till att spara den någon annanstans innan.

Köp en OTG USB-kabel

När du har fastställt att din enhet är OTG-kompatibel kan du fortsätta och gå till din favoritbutik och köpa en USB OTG-kabel. Försök att köpa en OTG-kabel av bra kvalitet. Det är alltid en bra idé att läsa några av recensionerna innan du köper en online. Se upp för billiga kvalitetsprodukter och undvik dem så mycket som möjligt.

Helst bör du välja en vinklad kabel som den som visas på bilden nedan. Observera att du också bör vara uppmärksam på typen av USB-kabel när du köper: om din telefon använder en USB Type-C-port, bör OTG-kabeln också vara av samma typ.

kommentar brancher usb otg tablette smartphone

En vinklad kabel är mer lämplig för de flesta smartphones. Kontrollera också din porttyp innan du köper en / © Amazon

Anslut din USB-enhet eller tillbehör till din surfplatta

Att ansluta en USB-enhet eller till och med en bärbar hårddisk är mycket lätt att göra. Anslut OTG-kabeln till din smartphone och anslut flashenheten eller hårddisken till den andra änden. När det gäller hårddiskar borde de flesta telefoner inte ha några problem att känna igen dem. Om du får problem kan det bero på att telefonen inte ger tillräckligt med ström till enheten. I sådana scenarier, pröva den tidigare nämnda powerbank-tekniken och försök igen.

För att hantera filer på hårddisken eller USB-minnet som är anslutet till din smartphone, använd helt enkelt en filutforskare. När enheten är ansluten visas en ny mapp. Det kallas USBDriveA i allmänhet, men det kan variera beroende på vilken telefon du använder. Du kan också bli ombedd att ge en engångstillstånd för att komma åt hårddisken.

usb c till OTG android pie

När du är ansluten kan du enkelt flytta filer till och från din enhet. / © NextPit

Om du har problem med att hitta den, tryck helt enkelt på snedstreckknappen (“https://www.nextpit.com/”) för att återgå till roten på din smartphone. Vad är skillnaden mot ett moln, kan man säga? Inget behov av en internetanslutning, för en.

Vilka andra saker kan jag göra med USB OTG?

Anslut en mus eller ett tangentbord

Detta är ett av de mest typiska sätten att använda USB OTG. Det är möjligt att koppla ihop din smartphone eller surfplatta med kringutrustning, som en mus eller ett tangentbord, som du sedan kan använda för att styra den. Det finns vissa begränsningar – till exempel kanske spelmöss med en miljard knappar inte är helt kompatibla – men för det mesta är de grundläggande funktionerna aktiverade.

  • Hur man överför WhatsApp-chattar till en ny telefon

Anslut bara en USB-mus och du kommer automatiskt att se dess markör visas på din display. Detta är också ett bra sätt att använda din enhet om pekskärmen är trasig. Alternativt kan du ansluta ett externt tangentbord för att förvandla en surfplatta till en bärbar dator.

AndroidPIT usb on the go 8580

Anslut en mus för plug-and-play-marköråtgärder. / © ANDROIDPIT

Anslut ett MIDI-keyboard

Om du är sugen på att göra musik på Android, gör USB OTG det möjligt för dig att ansluta enheter som MIDI-keyboards och kontroller, ljudingångar för instrument och sång, och olika kontroller som kan förvandla din telefon eller surfplatta till en seriös musikmaskin.

Anslut en spelkontroll

Gillar du mobilspel men längtar efter lite mer kontroll? Varför inte ansluta en gamepad till din smartphone? Att använda en trådbunden Xbox 360-kontroller är ett enkelt sätt att göra detta: anslut den bara till din telefon med en USB OTG-kabel, starta ett spel och det borde fungera direkt, ingen konfiguration krävs.

Vilken är din favorit användning för USB OTG? Låt oss veta i kommentarerna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here