Så här åtgärdar du felet “Endast nödsamtal” på Android

0
18

Att få felet “Endast nödsamtal” på din Android-telefon kan vara frustrerande. Felet betyder att din telefon inte kan ansluta till ett mobilt nätverk, vilket stör alla grundläggande smartphoneaktiviteter som att ringa eller skicka sms. Om du plötsligt har börjat stöta på det här problemet på din telefon kommer den här förklaringen att tillhandahålla enkla tekniker för att lösa nödsamtalsfelet på Android-telefoner.

Så här åtgärdar du felet

Det finns många anledningar till varför din Android-telefon kan visa felet “Endast nödsamtal”. Några av dem är följande:

 • Din smartphone är i ett område utan nätverkstäckning.
 • Felaktig placering av SIM-kortet i SIM-facket.
 • Ditt befintliga mobilabonnemang har löpt ut.
 • Brist på dataroaming-behörigheter.
 • Felaktiga nätverksinställningar på din Android-telefon.
 • Enhetsfel, till exempel föråldrad programvara.

Innan du börjar felsöka, se till att du har ett aktivt mobilabonnemang på ditt nummer. Kontrollera dessutom om din mobiltjänstleverantör har ett serveravbrott eller inte använder Neddetektor.

Så här åtgärdar du felet “Endast nödsamtal” på Android

1. Se till att SIM-kortet är aktiverat

Att kontrollera SIM-kortstatusen för din telefon är det första steget för att fixa Androids “Endast nödsamtal”-fel. Gå till appen för enhetsinställningar för att verifiera att ditt SIM/eSIM är aktiverat. Om du får svaga eller inga nätverkssignaler kan du prova att byta nätverkstyp för att se om det hjälper.

 1. Öppna menyn Inställningar på din Android-telefon och tryck på Nätverk och internet.
  App för Android-inställningar
 2. Tryck på SIM-kort och mobilnätverk. Om du inte kan hitta det, skriv SIM-kort i sökfältet.
  konfigurera SIM-kort och mobilnätverk
 3. Välj önskat SIM-kort.
  konfigurera SIM-inställningar
 4. Se till att Aktivera SIM-kort är påslaget.
  aktivera SIM-kortet
 5. Om du använder ett eSIM, se till att det är aktiverat från nätverksinställningarna.
 6. Du kan också ändra din nätverkstyp till 5G/4G/3G eller 2G med hjälp av Preferred Network Type för att använda det som finns tillgängligt i ditt område med tillräcklig nätverksstyrka.
  välj önskad SIM-nätverkstyp

2. Aktivera/inaktivera flygplansläge

Flygplansläge är det snabbaste och enklaste sättet att inaktivera all trådlös och mobil kommunikation på din telefon. Du kan prova att aktivera/inaktivera det här läget för att se om det fixar felet “Endast nödsamtal” på din Android-telefon. Här är vad du behöver göra:

 1. Få åtkomst till telefonens nätverks- och internetinställningar.
 2. Aktivera reglaget för flygplans-/flygplansläge för att aktivera det.
  aktivera flygplansläget
 3. Alternativt kan du utöka meddelandecentret för att aktivera flygplansläge med hjälp av rutan Snabbinställningar.
  flygplansläge i meddelandepanelen
 4. Vänta några sekunder och upprepa stegen ovan för att inaktivera flygplansläget.

3. Starta om din enhet

En enkel omstart kan lösa de flesta enhetsproblem. Tryck länge på den fysiska strömknappen på din Android-telefon för att använda omstartsalternativet. Om din enhet inte har ett dedikerat omstartsalternativ, stäng av den och slå på den igen efter en tid.
Starta om Android-telefonen

Om strömknappen på din Android-telefon är skadad och inte fungerar kan du lära dig enkla sätt att stänga av den utan strömknappen.

4. Tillåt dataroaming

Dataroaming gör att du kan använda mobila datatjänster utanför din hemregion. På vissa telefoner är dataroaming inaktiverat som standard för att säkerställa att din operatör inte debiterar dig en bomb för att du använder mobildata utanför ditt hemnätverk. Men i vissa fall när du reser kan det här alternativet orsaka att felet “Endast nödsamtal” visas på din Android-telefon.

 1. Öppna inställningarna för SIM-kort och mobilnätverk i enhetens Inställningar-app.
 2. Tryck på ditt föredragna SIM-kort/eSIM.
  konfigurera SIM-inställningar
 3. Aktivera dataroaming för att aktivera det.
  aktiverar dataroamingtjänsten

Observera att aktivering av dataroaming kan kosta dig extra om det inte ingår i ditt mobilabonnemang. Kontrollera din befintliga plan för exakta detaljer.

5. Sätt i SIM-kortet igen

Om du har en gammal Android-telefon är det möjligt att dess SIM-kortplats visar dess ålder. I vissa fall är det möjligt att SIM-kortplatsen på din telefon slutar läsa det isatta SIM-kortet, vilket leder till att felet “Endast nödsamtal” dyker upp.

För att åtgärda detta, mata ut SIM-kortet, rengör det noggrant och sätt in det igen. Var noga med att vara uppmärksam på fackindikeringar för att placera SIM-kortet korrekt.

6. Välj din nätverksoperatör manuellt

Din Android-telefon är smart nog att automatiskt välja det bästa mobilnätverkstornet närmast dig. Men i vissa situationer kan denna process misslyckas, vilket leder till att felet “Endast nödsamtal” dyker upp. Tack och lov kan du manuellt välja din operatör på Android-smarttelefoner för att lösa problemet.

 1. Bläddra på ditt SIM-kort och mobilnätverksinställningar och tryck på önskat SIM-kort. Om du använder ett eSIM trycker du på alternativet Mobilt nätverk.
  konfigurera SIM-inställningar
 2. Inaktivera automatiskt nätverksval och tryck på Välj nätverk för att konfigurera operatörsnätverket manuellt.
  inaktivera automatiskt nätverksval
 3. Vänta några sekunder för att låta din enhet skanna och lista alla närliggande nätverk.
 4. Slutligen väljer du önskat nätverk för att aktivera det. Se till att byta till ditt registrerade operatörsnätverk, annars får du inga signaler på din smartphone.
  välja tillgängliga mobilnät

7. Återställ alla nätverksinställningar

Felaktiga nätverksinställningar kan ofta vara boven bakom mobilnätsproblem på din enhet. För att åtgärda detta, återställ nätverksinställningarna på din telefon.

 1. Sök efter Återställ i telefonens inställningsmeny. Välj Nätverksinställningar från resultaten.
  Alternativ för Android-återställning
 2. Tryck på Återställ Wi-Fi, mobil och Bluetooth.
  återställa mobiltjänster
 3. Tryck på Återställ inställningar och ange din enhets lösenord för att återställa alla enhetens nätverksinställningar.
  Bekräfta återställningen av enhetens nätverksinställningar

8. Installera väntande system- och operatörsuppdateringar

Om du inte har uppdaterat din Android-enhet på länge kan dess föråldrade programvara skapa problem med att använda mobiltjänster, vilket resulterar i felet “Endast nödsamtal”. Kontrollera programuppdateringar på din telefon och installera alla väntande och operatörsnätverksuppdateringar för att återställa problemet.

 1. Öppna menyn Inställningar på din telefon och tryck på Systemuppdatering.
  Kontrollera nya programuppdateringar
 2. Kontrollera nya tillgängliga uppdateringar och installera dem för att uppgradera enhetens programvara.
 3. Gå sedan till standardappen Meddelanden på din telefon för att hitta SIM-konfigurationsmeddelanden.
 4. Tryck på Installera för att uppdatera enhetens operatörsnätverksinställningar.

9. Ge ett nytt SIM-kort

Om alla ovanstående steg misslyckas måste du få ett nytt SIM-kort från din nätoperatör. Det finns en möjlighet att SIM-kortet är felaktigt och orsakade felet “Endast nödsamtal”. Om du använder ett eSIM, be din nätverksoperatör att konfigurera om sina inställningar för att eliminera felet.

Slutord

Nätverksproblem som nödsamtalsfel är ganska vanliga på smartphones, och att lösa dem kräver inte mycket teknisk kunskap. Du kan följa stegen ovan för att snabbt felsöka dem och njuta av en sömlös nätverksupplevelse utan avbrott.

Om du äger en Samsung kan du lära dig att fixa felet “Anslutningsproblem eller ogiltig MMI-kod” när du ringer eller skickar textmeddelanden.

Vanliga frågor

Mitt SIM-kort visar felet Endast nödsamtal. Hur fixar jag det?

Du kan enkelt fixa det genom att tillämpa grundläggande korrigeringar som att aktivera/inaktivera SIM-kortet eller flygplansläget eller starta om enheten. Om det inte löser problemet, använd avancerade felsökningsmetoder som att återställa nätverksinställningar eller välja nätverksoperatör manuellt.

Hur stänger jag av läget Endast nödsamtal på Android?

Läget Endast nödsamtal kan indikera ett problem med ditt SIM-kort. Du kanske måste utfärda ett nytt SIM-kort för att se om det löser problemet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here