Hur man säkerhetskopierar och återställer appdata med eller utan root

0
70
Android Backup 2022 03
© guteksk7/Shutterstock

När du skaffar en ny telefon måste du konfigurera om alla appar på den nya smarttelefonen. Eller så kan du bara säkerhetskopiera din appdata från den gamla telefonen och återställa den på den nya. Oavsett om du har rotat din enhet eller inte, finns det ett sätt att göra detta. I den här artikeln visar vi dig hur.


Vad är appdata?

När du har installerat en app på din Android-telefon och börjat använda den samlar du på dig appdata, som består av programinställningar, chattprofiler, inloggningsinformation och så vidare. Dessa lagras i en separat katalog. Så att andra appar inte kan komma åt din privata information är din appdata privat — men detta gör säkerhetskopiering svårare.

Utan särskild behörighet (root-åtkomst) är det svårt att komma åt de privata katalogerna på den gamla smarttelefonen. Så om inte en app tillhandahåller sin egen metod för säkerhetskopiering av konfigurationen, kommer dina appdata att gå förlorade när du byter smartphone.

Det finns dock fortfarande ett sätt att säkerhetskopiera din appdata. Vissa appar tillåter åtkomst till appdata via ett felsökningsgränssnitt, och det är precis den metod som Helium-appen använder för att exportera din appdata, även utan root-åtkomst, och överföra den till din nya telefon.

Googles egen säkerhetskopiering blir bättre och bättre

Google säkerhetskopierar inte bara foton, e-postmeddelanden, kontakter och många andra saker, utan även appdata. För de flesta användare kommer det bästa sättet att säkerhetskopiera appdata vara Googles egen säkerhetskopieringstjänst, ofta aktiverad som standard på Android.

För att kunna använda det måste du se till att ett backupsystem är aktiverat för ditt konto – till exempel molnlagringstjänsten Google One. För att göra det, navigera till:

 1. Systeminställningar.
 2. Rulla ned till Googles inställningar.
 3. Klicka på Säkerhetskopiera.
 4. Du kan se de aktiva backupsystemen i det här avsnittet.
Skärmdumpar som visar hur du säkerhetskopierar data med Google One
Säkerhetskopiering till Google One bör växlas “på”. / © NextPit

I Google One har du en överblick över dina säkerhetskopior direkt, och i paketet hittar du varan “Appar”. Den här katalogen lagrar informationen om vilken app som har sparat din data på Google vid vilken tidpunkt, men den är tyvärr inte tillgänglig. Men om du konfigurerar en ny telefon med säkerhetskopian av ditt Google-konto, överförs appdata helst till din telefon direkt efter automatisk installation. Det kan inte bli enklare.

En sak är klar: Kvaliteten på Googles appdataskydd beror framför allt på leverantörerna av apparna. Apputvecklare måste integrera funktionaliteten ordentligt i sina applikationer så att Google på ett tillförlitligt sätt kan säkerhetskopiera och uppdatera appdata. Detta är ännu inte fallet överallt, och du kan hitta några appar i din samling där detta inte fungerar. Men med tiden blir säkerhetskopieringen bättre och bättre, och det blir inte bekvämare än Google Backup.

Om du inte vill lita på att Google och apputvecklarna håller din data säkerhetskopierad åt dig, finns det några alternativ för att göra detta själv. En av de mest populära apparna för detta kallas Helium, som beskrivs nedan.

Helium: Säkerhetskopiera appdata utan root-åtkomst

Om du vill flytta din appdata från din gamla smartphone till din nya enligt beskrivningen ovan, kan du enkelt göra det med Helium-appen – och utan att behöva rota din telefon, om du får Helium Desktop Installer. Applikationen är tillgänglig för Windows, Mac OS X och Linux. Om du använder Windows, se till att du har alla relevanta drivrutiner installerade. De kan hittas här.

 • Installera Helium Desktopoch relevanta förare, om det behövs.
 • Installera Helium app på din gamla Android-enhet.
 • Starta Helium Desktop – men anslut inte din telefon till din PC än.
 • Aktivera USB-felsökning på din Android-enhet. Detta görs i utvecklaralternativen.

Notera: Om din smartphone inte upptäcks kanske USB-felsökning inte har aktiverats korrekt. Det kan också vara så att lämpliga ADB-drivrutiner inte är installerade på din dator ännu. Om det gäller en Sony-enhet, gå till Sonys webbplats för utvecklare och hämta dem därifrån. Hos andra tillverkare löser du problemet på samma sätt.

Skärmdumpar av den inledande fasen av säkerhetskopiering med Helium på PC

Datorn måste känna igen enheten för att Helium på din Android ska fungera. / © NextPit

 • Starta Helium-appen på din smartphone och anslut den till datorn.
 • När din telefon har upptäckts kopplar du bort den från datorn.
Skärmdumpar av den inledande fasen av säkerhetskopiering med Helium på en telefon

När du har parat ihop de två enheterna har du aktiverat Helium-säkerhetskopior. / © NextPit

 • Nu kan du gå till appen på din telefon och välja vilka appar du vill säkerhetskopiera appdata för. Om du vill göra dem alla väljer du Markera alla och trycker på Spara.
 • Bestäm sedan var du vill spara din säkerhetskopia. Du kan välja mellan internminnet, microSD eller molnet.
Skärmdumpar av mittfasen av säkerhetskopiering av data med Helium-appen

Backupdestinationer inkluderar minne, externa SD-kort eller molntjänster / © NextPit

 • Vänta sedan några minuter tills säkerhetskopieringen är klar.
 • När det är gjort får du ett meddelande om att säkerhetskopieringen lyckades.

Helium: Säkerhetskopiera appdata med root-åtkomst

Om din Android-enhet har rotats är det särskilt enkelt att säkerhetskopiera din appdata. Du behöver inte ens ansluta till en PC.

 • När du startar upp Helium-appen på din telefon för första gången kommer den att begära Superuser-rättigheter. Dessa är nödvändiga för att säkerhetskopior ska kunna skapas utan att ansluta till en PC.
 • Sedan kan du följa samma process som ovan för att välja vilka appar som ska säkerhetskopieras och var du vill att säkerhetskopiorna ska sparas.

Helium: Återställ appdata, med eller utan root-åtkomst

Med eller utan att rota din telefon är återställningsprocessen densamma.

 • Starta Helium på din Android-enhet och gå till fliken Återställ och synkronisera.
 • Där berättar du för appen varifrån data ska återställas. (Att återställa från en molnsäkerhetskopia kräver Premium-versionen.)
 • Sedan kan du välja att återställa appdata för specifika appar, eller alla. Markera bara apparna och tryck på Återställ.
 • Nu kommer appdata att återställas. Beroende på hur mycket du har säkerhetskopierat kan detta ta lite tid.
Skärmdumpar av slutfasen av säkerhetskopiering med Helium-appen

Du kan också ladda ner dina säkerhetskopior med Helium. / © NextPit

oandbackup: Gratis säkerhetskopiering med öppen källkod

Varning: Den här metoden fungerar inte för appar som inaktiverar ADB-säkerhetskopiering, eller för vissa smartphone-märken som Xiaomi.

Även om Play Butik saknar nyligen uppdaterade alternativ till Helium (många som låter dig säkerhetskopiera APK-filer, men inte appdata), finns det ett bra alternativ från F-Droid, ett arkiv för gratis och öppen källkod (FOSS).

Med oandbackup kan du göra säkerhetskopior av utvalda appar på din enhet och återställa från dessa säkerhetskopior. Nyckeldelen är att det låter dig spara appdata på en plats som är tillgänglig för användaren. Både säkerhetskopiering/återställning av enstaka appar och av flera appar stöds.

Skärmdumpar av Oandbackup-appen

Ett mer uppdaterat sätt att säkerhetskopiera data från alla dina appar. / © NextPit

För att ladda ner och köra oandbackup måste du först ladda ner F-Droidoch ladda sedan ner och säkerhetskopiera därifrån. Appen underhålls och uppdateras fortfarande regelbundet, så den bör fungera på nyare versioner av Android om Helium har svikit dig. Du behöver dock root-åtkomst för detta, men det kan vara din bästa insats om du inte vill lita på Google.

Om du inte har root men har Android 4 eller högre kan du använda kommandoradsprogrammet adb från Android SDK-plattformsverktyg att göra säkerhetskopior med hjälp av en stationär dator.

Har du några andra säkerhetskopieringstips för Android? Dela dem med oss ​​i kommentarerna.


Den här artikeln reviderades fullständigt och uppdaterades i maj 2022. Kommentarer före uppdateringen har behållits.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here