Jag tror att jag går Amish: Smart TV-tangentbord måste gå!

0
94
Amish Ben Nextpit Hero Picture
© Shutterstock: Anetlanda / NextPit

Blunda en stund och föreställ dig följande situation: Du sitter i soffan med en god vän och vill bara se en film på Netflix på din skinande nya smart-TV. Sedan börjar den hemska prövningen: Redan 2022 lyckas tillverkare som förespråkar smart teknik knappt installera vettiga och flytande tangentbord på sina enheter. Detta är verkligen upprörande, men det finns också hopp.

Anledningen till denna spänning är min nyligen publicerade Samsung Freestyle-recension – en smart projektor med TizenOS installerat. Med Freestyle fick jag efter år av att använda Googles Chromecast utan fjärrkontroll upptäcka att smarta tv-apparater fortfarande är helt oanvändbara. En enorm pool av spännande innehåll kan bara kontrolleras med Freestyle på ett väldigt klumpigt och yxa-stramande sätt.

Die Fernbedienung des Samsung Freestyle.

Normala fjärrkontroller är helt enkelt inte förberedda för den moderna världen! / © NextPit

För testet var jag självklart tvungen att ställa in mitt Wi-Fi-nätverk innan jag stötte på honom. Den sista chefen som, som i rage RPG Dark Souls, våldsamt kastade mig bakåt några meter vid själva första attacken. Monstret under sängen som jag blötte mig själv under min barndom, och ett som skrämmer mig än i dag. Ett virtuellt tangentbord som jag bara kan styra med de fyra riktningsknapparna på en fjärrkontroll.

21 tecken till ett utbrott

Mitt Wi-Fi-lösenord är en kombination av siffror och bokstäver som är 21 tecken långt. Och på ett virtuellt tangentbord, med 26 bokstäver och 10 siffror, är det hela 756 tangenttryckningar jag skulle behöva göra i värsta fall. Okej, till slut var det kanske 100 till 200, men även det är alldeles för komplicerat. Detta gäller särskilt eftersom nycklarna är krångliga och operativsystemet tenderar att rycka till även under installationsprocessen.

Efter att ha angett mitt lösenord, följde naturligtvis andra nödvändiga inmatningar, såsom mitt Samsung-konto plus lösenord. Detta är då extra trevligt när jag måste be mina inbjudna gäster på en trevlig filmkväll för att skymma för ögonen medan jag anger mitt lösenord. “Fick det rätt?” – Naturligtvis skrev jag fel och skrev in lösenordet fel tre gånger.

“Skulle vi inte hellre gå på bio?”

QWERTZ, QWERTY, eller snarare, ABCDEF?

Under mina år som teknikjournalist har jag stött på de mest färgstarka virtuella tangentborden. Den välbekanta QWERTY-layouten är till och med den mest behagliga. Det finns faktiskt företag, främst biltillverkare, som tror att folk hellre använder ett virtuellt tangentbord med tangenterna utlagda i alfabetisk ordning.

  • Hatttips: De bästa tangentborden för din smartphone

Visserligen har QWERTY-layouten utformats för att undvika kollisioner i mekaniken i en skrivmaskin när man skriver, och är därför förtjusande onaturlig – men vi har vant oss vid det genom åren. Jag memorerade till och med det här systemet i en skrivkurs med 10 fingrar, som jag fortfarande krediterar som den mest användbara kursen på gymnasiet för mitt arbete.

Varför i helvete ska ett virtuellt tangentbord då plötsligt vara lättare att använda med “ABCDEF”? Bara för att barn också lär sig alfabetet i “rätt” ordning? Det finns konventioner! Och de gäller även om ett tangentbord inte är förkonfigurerat på fabriken.

Hur virtuella tangentbord förlorar sin skräck

Men det finns hopp, mina medlidande. Moderna företag, medvetna om problemen kring virtuella tangentbord, har kommit med smarta system. Netflix, till exempel, låter dig logga in helt enkelt genom att ange en kod på Internet. Du skannar en QR-kod på TV:n eller projektorn med din smartphone (fiffigt, eller hur?) och sedan, med lösenordet redan sparat, behöver du bara ange en kombination av siffror.

Andra riktigt smarta tillverkare av Smart TV har helt enkelt tagit tekniken från en Nintendo WiiMote och packat in den i en fjärrkontroll. Detta gör det åtminstone lite lättare att göra inmatningar på skärmen utan att behöva mata in nycklar. Alternativt kan du också ansluta Bluetooth-tangentbord till de flesta smarta TV-apparater för att göra ingångar enklare. Med modeller som Logitech MX Keys, mitt favorittangentbord genom tiderna, kan du till och med växla mellan upp till tre Bluetooth-anslutningar.

Slutsats: “Är Ben på väg till Pennsylvania än?”

Nej, självklart gick jag inte till Amish för att bygga lador från grunden utan maskiner inom en dag. Bortsett från det faktum att jag inte skulle ha tillräckligt med skäggväxt för det ändå, förstår jag verkligen enkelheten med virtuella tangentbord. Detta är särskilt fallet när man installerar nya enheter, där det är mycket lättare för tillverkare att realisera den första Wi-Fi-anslutningen via systemets användargränssnitt. Google visar dock att det kan göras annorlunda med sin Chromecast.

Kreativa inmatningsalternativ som användningen av QR-koder är därför desto viktigare. Med dessa, och jag är säker på detta, skulle vi kunna sätta stopp för virtuella tangentbord för alltid.

Gör virtuella tangentbord dig lika upprörd som de gör mig upprörd? Och tror du också att “I think I’m going Amish” kan vara en stor serie av rage-kommentarer? Skriv gärna till mig om det i kommentarerna. Detta oavsett vilket tangentbord du använder för att skriva kommentaren!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here